Yoğurt

Yoğurt neye iyi gelir?

Türk yemek kültüründe yerleşmiş olan, metabolizma ve sindirim sistemi üzerindeki yararları sütten daha çok olan yoğurt, içeriğindeki Probiyotik bakteriler sayesinde tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Dünyada yoğurt üretiminde kullanılan yoğurt bakterilerinin faydalılığı ve metabolizma yönünden bazı probiyotik bakteriler ile birlikte kullanılması yoğurdun pozitif özelliklerini arttırmaktadır.

Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerinde uyarıcı bir etkisi olması nedeniyle, mide ülseri hastalarını geceleri süt içmek mide asidini artırır ve ülsere geçici bir rahatlama vermekten başka bir faydası yoktur. Oysa mide ülseri hastalığına probiyotik yoğurt iyi gelir.  Çünkü Kazein adı verilen süt proteininin yoğurttaki bakteriler tarafından pıhtılaştırılması sebebiyle, midedeki asit üzerindeki uyarıcı etkisi süte oranla çok düşüktür. Bu nedenle  yoğurt ülserin iyileşmesine sütün aksine yardımcı olur.

Yoğurt, en çok rastlanan bağırsak hastalıklarından olan Huzursuz Bağırsak Sendromu (Spastik Kolon) rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yoğurdun; Kabızlık, ishal ve inflamatuar (iltihabi) bağırsak hastalığı ile anksiyete (kaygı) depresyon, alzheimer,  parkinson gibi beyinle ilgili fonksiyon bozukluklarına iyi geldiği son yapılan bilimsel araştırmalar ile belirlenmiştir.

Bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren, düzenli olarak tüketilmesi halinde yoğurdun, kadınlardaki vajinal enfeksiyonlardan koruma sağladığı (vajina matarları ve enfeksiyonlarda yoğurtlu tedavi nasıl yapılır yazısını okuyun), kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yararları bulunmaktadır.

Probiyotik yoğurtlar mayasında bulunan “konjuge linoleik asit (KLA)” maddesini içermesi nedeniyle, tokluk oluşturarak, obeziteyi engelleyici ve kas gelişimini arttırıyor. Yoğurttaki KLA’nın Kolon ve Meme kanseri oluşumunu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle zayıflamaya yardımcı olur.

Hazımsızlık, gaz gibi şikayetleri olan hastalar, yoğurt yediklerinde, sütün neden olduğu gaz ve karın ağrısı yaşamazlar. Çünkü yoğurtta bulunan yararlı bakteriler sütte olan Laktozu parçaladığından, Laktoz Intoleransı (laktoz süt şekerine karşı tahammülsüzlük) olan kişiler gaz ve ağrı yaşamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.