Vajina Temizliği Nasıl Yapılmalı

Vajinal hijyen kadın sağlığı hususunda çok önemli bir konudur. Çoğu kadın vajinal enfeksiyonlar nedeni ile çeşitli rahatsızlıklar yaşamaktadır. Vajinada kötü koku, aşırı akıntı, iltihap gibi durumlar vajina temizliğinin yetersizliğinden veya yanlış yapılan vajina temizliğinden kaynaklanmaktadır. Bunları engellemek için Vajina hijyenine özen göstermek ve bilinçli bir temizlik şartdır. Yanlış veya eksik yapılan vajinal temizlik bir çok hastalığın ortaya çıkmasına hatta genital siğilllerin nüksetmesine kadar ciddi boyutlara ulaşan hastalıklara sebebiyet verebilir.

Vajinal bölgenin kendine has bir temizlik sistemi vardır. Vajinada oluşabilecek bakteri ve enfeksiyonları önlemek için vajina kendine has bir salgı üretir. Bu salgı sayesinde vajina kendini koruyabilmektedir. Ancak bazı durumlarda kadınlar vajinanın bu kendine özel yapısını bilmeyerek de olsa bu yapıyı bozabiliyorlar. Ph yapısı uygun olmayan ya da çok yüksek olan el sabunları vajinal bölgenin kendine özel asidik yapısının bozulmasına neden oluyor. Yani sık yapılan ve temizlik sanılanılan el sabunları ile vajinal bölge temizliği yapmak esasında yanlış bir durum olarak görülüyor ve vajinanın kendini koruma sistemi bozularak çeşitli enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor.

Vajina Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

1-Vajinal duş olarak tabir edilen vajinanın içini yıkamak vajina için zararlıdır.
2-Vajina sabun ile yıkanmamalıdır. Sabun Vajinanın yapısını bozabilir. Dış genital bölge sabunla yıkanabilir. Vajina için üretilen temizleme sıvıları da sadece dış genital bölge için üretilmiştir.
3-Regl dönemlerinde kullanılan pedler sık sık değiştirilmelidir. En fazla 4 Saat de bir değiştirilen ped vajinada kötü koku oluşumuna sebep olmaz ve bakteri üremesini engeller.
4-Vajinanın sürekli olarak kuru kalması gereklidir. Nemli ortamda bakteriler daha fazla ve daha sık ürer.
5-Vajina silinirken mutlaka önden arkaya doğru su ile silinmelidir. Asla arkadan öne doğru silinmemelidir.

Vajina ph değeri yüksek olmayan fazla kimyasal madde içermeyen bir sabunla dış yüzeyi olmak şartıyla yıkanabilir. Bolca durulandıktan sonra da mutlaka iyice kurutulması tavsiye edilmektedir.

Bu sayfadaki tavsiyeler ve bilgiler doktora sorulmadan uygulanmamalidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.