Papatya ( Matricaria chamomilla )

Papatya-Matricaria chamomilla

Özellikleri : Kuzey ve doğu Afrika, Kuzey Asya, Hindistan, Güney doğu Avrupa da yetişen, ülkemizde de tüm bölgelerde görülen, şifalı bitkilerin en önemlilerinden birisidir papatya.  Bileşikgiller familyasından olan papatya, yok kenarlarında, boş tarlalarda yetişir. 24 cm kadar uzayabilen tek yıllık otsu bitkidir. Kenarlarında 15-20 adet beyaz renkli çiçek olan sari daire biçiminde bir çiçeğin etrafında  toplamıştır. Bu bitkinin hipokrat zamanından beri kullanıldığı bilinmektedir. Çiçekleri tamamen açılmadan haziran ayında toplanıp kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Bağırsak gazlarını gideren papatya ayrıca, spazm giderir ve ağrıları dindirir. Bunun yanı sıra , terletici özelliği de bulunmaktadır. Sinir zaafiyetlerin de kullanılmaktadır.  Diş eti iltihaplarında, bademcik iltihaplarında, bel ve baş ağrılarında kullanılır. Boğaz ağrıları için papatya çayı ile gargara yapılabilir. Özellikle soğuk algınlığında rahatlıkla kullanılabilir. Menopoza iyi gelir.

 

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş papatya çiçeklerinden demlemek suretiyle faydalanılır. Sabah akşam bu terkipten içilir. Saman nezlesi için de ; 1 litre suda bir yemek kaşığı papatya haşlanır ve buharı burna çekilir.

Yan Etkileri : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Alerjik reaksiyonlar karşısında dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.