Melisa Otu

Melisa Otu

Melissa Officinalis

Özellikleri : Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde daha sık yetişen, yol boylarında limon kokulu yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. 20-80 cm kadar boy verebilen Melisa Otu limon kokulu ve çok yıllık bir bitkidir. Genellikle Mayıs ya da Haziran aylarında, kokulu yaprakları taze iken çiçek açmadan toplanır. Türkiye üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ” Melisa Subs ” diye adlandırılan türü limon kokulu olup ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca arıların çok etkilendiği ve daha kaliteli bal ürettiği bu otun ismi, Yunanca da Arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından oğul otu olarakta adlandırır.

Önerilen Hastalıklar : Tüm sindirim sistemi rahatsızlıkları ; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. Şifalı bitkiler arasında iyi bir yere sahip Melisanın en önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, ayrıca hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürür. Kulak çınlamasına iyi gelir. Genel bitkilerle şifa literatüründe ciddi bir yere sahip bir bitkidir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Toplanıp kurutulan yapraklar, gölge bir yerde kurutulur. Kurutulmuş yapraklardan 1-2 tatlı kaşığı Melisa yaprağı, 1 bardak kaynamış suya koyularak 10-12 dk ağzı kapalı olarak bekletildikten sonra içilir. Sabah ve Akşam olmak üzere günde iki defa alınmalıdır.

Yan Etkileri : Tansiyon üzerinde oldukça etkili olduğundan, düşük tansiyonu olanların dikkatli kullanması gerekir.

Melisa Otu

Melisa Otu

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.