Hünnap

Hünnap neye iyi gelir?

Bilimsel adı Ziziphus zizyphus olan ve cehrigiller (rhamnaceae) familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı çiçekler açan dikenli bir ağaç türü ve meyvesidir.

Nerede yetişir :

Mayıs ve Haziran aylarında meyve veren, güzel kokulu ve 4-5 metrelik ağacın meyvesi olan, fidanı ticari olarak satılabildiğinden ve yetiştiriciliği bulunması itibariyle hem bahçede yetişebilen, hem de yabani olarak doğada bulunan hünnap, Türkiye’de Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da yetişmektedir. Karadeniz’de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa’nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında bolca bulunur.

Özellikleri:

İlkbaharda sarı renkli çiçekler açan ağacın meyvesi sert çekirdekli, iri zeytin şeklinde ve büyüklüğünde olup, rengi önceleri yeşil, sonra olgunlaştıkça kırmızı ve en son siyah-mor rengine döner. Dalından kopartıldığı zaman birkaç saat içinde sarılaşır, yumuşar ve kabuğu buruşuk bir hal alır.

İçeriğinde bulunan maddeler:

100 gramında 79 kcal bulunan düşük kalorili bir bitkidir. İçeriğinde, %5 A Vitamini, % 17 B Vitamini türevleri ve % 83 C Vitamini bulunur. Ayrıca, Potasyum, Demir, Manganez, Magnezyum, Fosfor, Kalsiyum, Çinko ve Sodyum mineralleri açısından çok zengin bitkilerdendir.

Hünnap meyvesi, guanozin siklik monofosfat (cGMP) ve siklik AMP (cAMP), hücresel düzeyde vücut için haberci olarak hareket en yüksek konsantrasyon içerir.

Faydaları :

Yukarıda sayılan içeriği ve pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva eden hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor.

  • Hünnap meyvesinin, astım ve solunum sistemi hastalarına çok yararlı olduğu, balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği olduğu  alternatif tıpta bilinmekte.
  • Kanı temizleme ve  bağırsakları çalıştırma özelliği olan hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etme sürecini hızlandırır .
  • Nezle ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırır.
  • Şekeri dengelemek için çok yararlıdır.
  • Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, Ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana kuvvet verir.
  • Ateş düşürmeye iyi gelir.

 

Nereden satın alınabilir, fiyatı nedir?

Hünnap meyvesi ve reçeli pazarlarda, manavlarda ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilir.  Piyasada 1 kg Hünnap yaklaşık 15-25 lira arasında satılmaktadır.

Nasıl kullanılır?

Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Alternatif tıp otoriteleri her sabah 3 tane hünnap meyvesi yenilmesini tavsiye ediyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.