Ceviz Yaprağı, Ceviz Yağı, Ceviz Kabuğu

CEVİZ YAPRAĞI -JUGLANS REGİA

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, meyvesi, cevizin dış kabuğ (tof’u)

Toplama Zamanı: Haziran-Tem-muz

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Ceviz yaprağı, iştah açıcı, ishal kesici, kuvvet verici, kan temizleyici, kadınlardaki beyaz akıntıyı gidermede faydalıdır. Kansızlığı giderir. Raşitizm, sıraca ve solucan düşürmede kullanılır. Hazım için çok faydalıdır, şişkinliği giderir ve şeker hastalığında kan şekerini düşürücü olarak kullanılır, pankreası güçlendirir, insüîin ifrazatım artırır, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, guatırda, asabi hastalıklarda, ruhi bunalımda, tiksinme dolayısı ile yemek yiyemeyenlerde, veremde, hastalık sonrası nekahat döneminde, basurda, ülserde, gut, romatizma ve müzmin bronşitte faydalıdır. Balgam söktürücüdür, karaciğer ve pankreası çalıştırır, şekerin sebep olduğu arızaları giderir, idrar zorluğunda faydalıdır, midevidir. Kemik hastalıklarında, veremde, romatizma, mafsal ağrılarında kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze veya kuru ceviz yaprağı konur, 10 dk bekletilip günde 3 bardak içilir.

Taze cevizin dış kabuğu (tof) da aynı maksatlarla kullanılır.

Taze yapraklar kuru yapraklardan daha etkilidir. Ceviz yaprakları 2-15 yaş arası zayıf, hastalıklı çocuklara ve zayıf bünyeli kadınlara içirilirse çok faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Yaralarda yara kapatıcı, deri hastalıklarında antiseptik olarak kaynatılan suyu ile banyo yapılır.

10 kilo suya, 500-1000 gr yaprak konur, 1 saat kaynatılır, elde edilen su banyo suyuna ilave edilir. Bununla banyo yapılırsa kemik çıkığına ve kemik zafiyetine faydalı olur. Elde ve ayak tırnakla-rmdaki iltihaplan iyileştirir. Saçlardaki konakta başı yıkamak sureti ile kullanılır. Saç dökülmesini önler. Saçkıranda faydalıdır. Göz iltihabında, uyuzda, ergenlik sivilcelerinde, cerahatli çıbanlarda, ayak terlemesinde, kaynatılan yaprakların suyu ile banyo -kompres yapılır, ayaklar bu su içerisinde tutulur. Benlerde ve yüzdeki çil hastalığında yüz yıkanır, yüzdeki buruşuklukları giderir.

Anjinde, aftda, gırtlak, dişeti ve boğaz hastalıklarında gargara şeklinde kullanılır. Dermansızlıkta, 5 kilo suya, 500 gr yaprak konarak kaynatılır. Küvete konulur, içine yatılır.

Diş temizliğinde yapraklan ezilir, bununla dişler ovulur.

Diş iltihabında ve bağırsak parazitlerinde cevizin yeşil kabuğu (tof) ağızda çiğnenir. Kadınlardaki beyaz akıntıda, ceviz yaprağı kaynatılır, içerisine kilo başına 1 çay kaşığı karbonat konur, sıcak bir şekilde lavman yapılır.

Kullanılışı: Dış ağrılarında 1 bardak suya, 10 gr kuru veya taze ceviz yaprağı konur, 10 dk kaynatılır. Bu su ile banyo yapılır, gargara yapılır.

Taze cevizin dış kabuğu (tof)’u da aynı maksatlarla kullanılır.

Benleri gidermek için; taze ceviz yaprakları ezilir, suyu çıkarılır, % 40 nisbetinde alkolle karıştırılarak benlerin üzerine sürülürse benleri yok eder.

Elde edilen bu mayi tabii bir saç boyasıdır, saçlara koyu kestane rengi verir, ceviz yaprağı kaynatılır, lapa haline getirilir, yara ve çıbanların üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini temin eder, kemik çürümesi (ram hastalığı) nada iyi gelir.

Saç dökülmesinde; cevizin taze dış kabukları sıkılır, suyu alınır, bu su ile bir miktar kuyrukyağı karıştırılır, saç diplerine bununla masaj yapılır. Dökülmeyi kesinlikle önler, saçlara parlaklık verir. Basurda; Kaynatılan ceviz yaprakları lapa halinde basurun üzerine konulur. Kaynatılan suyu ile basurun üzerine kompres yapılır. Kara ceviz ağacı yaprakları, ceviz yaprağı gibi kullanılır.

CEVİZ AĞACI KABUĞU

Deniz tutmasını önleyici; 1 bardak sirke içerisine 1 kaşık ezilmiş ceviz ağacı kabuğu konur, 6 saat bekletilir, süzülüp içilir. Sara’da iyileştirici olarak ceviz çiçekleri ve yeşil dal kabukları kaynatılıp içilir.

Ceviz Meyvesi: Ceviz A vitamini, Bl, B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, C vitamini, sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfat, kükürt, klor ihtiva eder.

Şeker hastaları için faydalıdır. Kollestrolü ayarlar, kronik kalp krizi riskini azaltır. Günde 2-3 tane ceviz yemek kanı sulandırır, aspirinin gösterdiği etkiyi gösterir, fazlası kanı ekşitir, göğüs ve nefes yolu ağrılarında ceviz meyvesi yenilir, hazım bozukluklarında da faydalıdır. Basurda taze ceviz bal ile yenilir. Ceviz, bademle yenirse mideyi güçlendirir, kusmaları önler, ciğere ve zihne kuvvet verir, dalak ağrılarını giderir.

Ceviz çok yenilirse, kanı bozar, kansızlığa sebep olur, akşam yenildiğinde uykusuzluğu artırır. Taze cevizin dış kabuğu (tofu) kaynatılır, suyundan bir miktar içilirse cinsi gücü artırır.

Ceviz sebzelerin çoğundan 3 defa daha besleyicidir. Cevizin içinde bulunan potasyum tuzu hazım cihazının kuvvetli bir temizleyicisidir. Mide cidarını koruyucu bir tabaka ile kaplar. Asitlere karşı korur, D vitamini bakımından zengin olduğundan kansızlara ve vereme yakalanma istidadı olan çocuklara iyi gelir.

Ceviz kan ve kemik organlarının bütün hücreleri için lazım olan kireci de ihtiva eder. Kalbi ve sinirleri güçlendirir.

Ceviz Yağı:

Dahilen Kullanılışı: Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır.

Ceviz yağı; mideyi temizleyen potasyum tuzu ile bağırsaklardaki parazitleri gideren demir ve magnezyumu da ihtiva eder.

Haricen Kullanılışı: Fistülde 1 fincan ceviz yağı 1 çay kaşığı kükürt, hafif ateşte beraberce ısıtılır. Bir bez üzerine konulur. Ilık olarak fistülün üzerine sarılır, 6 saatte bir değiştirilir.

Temreğide; ceviz yağı ile masaj yapılırsa, temregiyi giderir.

Felçte; ceviz yağı ile biberiye yağı (esansı) aynı miktarda karıştırılır, günde 3-5 defa masaj yapılır. Romatizma sebebiyle deforme olmuş, sertleşmiş- hasta uzuvları ceviz yağı veya saf zeytinyağı ile kekik yağı veya lavanta esansı ile aynı nisbette karıştırılarak hasta uzuvlara bununla masaj yapılır. Ceviz yağı nasırlar üzerine sürülürse nasırları zamanla yok eder. Ceviz yağı ile yüzdeki çillerin üzerine masaj yapılırsa çilleri yok eder.

Ceviz kabuğu (kuru kabuk) cevizin kabuğu yakılarak külü balla karıştırılır, dişlere sürülürse dişleri parlatır.

Egzamada; 2 kilo suya, 30 gr ceviz yaprağı, 30 gr meşe kabuğu konur, kaynatılır, hastalıklı bölge buharına tutulur.
Güvelere karşı; ceviz yaprakları güvelere karşı faydalıdır.

Ceviz Ruhu:

Cinsi gücü artırmak için 5 damla ceviz ruhu 1 şeker üzerine damlatılarak her akşam yenirse cinsi kudreti son derece artırır, yorgun erkekleri tekrar zinde ve dinç hale getirir.

One thought on “Ceviz Yaprağı, Ceviz Yağı, Ceviz Kabuğu

  1. TEL KELİME İLE BİLMEDİGİM DÜNYAYA GİRİŞ YAPTIM ,ÇALIŞMAYAN TRİOD İÇİN DE MUTLAKA BİR BİTKİ BULACAGIM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.