Zencefil ( Zingiber officinalis )

Zencefil neye iyi gelir?

Zencefil bitkisinin özellikleri : 150 santimetreye kadar boylanabilen ve yaprakları mızrak şeklinde sivri ve tarçın kokulu bir bitkidir. Anavatanı Malezya ve Hindistandır. Kullanılan kısımları kök kısımlarıdır. Hem baharat olarak kullanılan hemde sağlık alanında kullanılan dünyanın en önemli bitkilerinden birisidir. En makbül olanı, hindistanda üretilen kalküta zencefilidir.

Faydalı olduğu hastalıklar : Mide ağrı ve bulantılarına karşı çok etkili olan bu bitki ishali kesip bağırsak bozukluklarında faydalıdır. Ayrıca mide gazını alır, soğuk algınlığında hızlı iyileşmeyi sağlar ve vucudun zihin ve beden gücünü arttırır. Tansiyon ve kolestrol düşürücü özelliği vardır. Ses kısıklığına iyi gelir ayrıca cinsel gücü tetikleyip sperm sayısını arttırır.

Ebu Nuaym Tıbbu’n Nebevi isimli eserinde bir Ebu Saide’l Hudri hadisinde Ebu Said’in şöyle söylediğini bildirmektedir. ” Peygamber efendimize (SAV) Rum Kralı bir zencefil küpü hediye etti. Allah’ın resulü, herkese bir parça yedirmiş ve bana da ikram etmiştir”

gingerSoğuk günlerde soğuk algınlığı, nezle grip gibi rahatsızlıklar için hem tedavi edici hemde önleyici en güzel doğal ürünlerdendir. Böbrekleri ve kan dolaşımını uyararak kanın tüm bölgelere ulaşmasını sağlar. Ateş düşürücü ve terletici etki yapar ve ayrıca kabızlığa iyi gelir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Çay olarak kullanılır. Bitkisel tozu ya da kök parçaları 1 tatlı kaşığı olarak 1 bardak su içinde kaynama derecesine getirilir ve 10 dk kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce içilir.

Zencefilin Yan etkileri : Bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur. Ayrıntılı bilgi için diğer makalemizi okumak için tıklayınız