Biberiye Yaprağı ( Rosmarinus Officinalis )

Özellikleri : Kış aylarından 1 metre yüksekliğe çıkan ve yapraklarını dökmeyen koyu mavi renkli çiçekli, çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı akdeniz bölgesidir. Genellikle Güney anadolu illerinde yetişmektedir. Hoş görünümlü ve hoş kokulu bir bitkidir. Bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca banyolar da ve aroma terapilerde de kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar : Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bitki, güzelleştirici özelliğinin yanı sıra unutkanlık, başağrısı, sinirsel gerilme gibi bir takım ruhsal şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Mide ve bağırsakların uyarılmasında özellikle sindirim konusunda yardımcı olur. Yunanlıların konsantrasyon ve hafıza gücünü arttırmak amacıyla bilgilerin başlarına biberiye çelenkleri taktıkları bilinmektedir. Kadınların aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür. Saç köklerini uyararak erken saç dökülmelerini önler. Göğsü yumuşatıp zihni açar. Böbrek ve mesane hastalıklarında etkin rol oynar.
Kullanım şekli : Demlenerek kullanılır. Yazın bitkinin çiçek açtığı zamanlar tıbbi etkisinin en yüksek olduğu zamanlardır. Yaprakları ve ince gövdeler gölgede kurutulur. 1 litre kaynar su içerisine atılan yaprak ve sürgünler 2 saat bekletildikten sonra süzülür ve yemeklerden önce günde 3 defa bir bardak içilebilir.
Yan etkileri : Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Uyku kaçırdığı için gece içilmesi tavsiye edilmez. Hamile olanlara tavsiye edilmez ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanmaları önerilir.
biberiye-sb

Melisa Yaprağı ( Melissa Officinalis )

Özellikleri : Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde daha sık yetişen, yol boylarında limon kokulu yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. 20-80 cm kadar boy verebilen Melisa Otu limon kokulu ve çok yıllık bir bitkidir. Genellikle Mayıs ya da Haziran aylarında, kokulu yaprakları taze iken çiçek açmadan toplanır. Türkiye üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ” Melisa Subs ” diye adlandırılan türü limon kokulu olup ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca arıların çok etkilendiği ve daha kaliteli bal ürettiği bu otun ismi, Yunanca da Arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından oğul otu olarakta adlandırır.

Önerilen Hastalıklar : Tüm sindirim sistemi rahatsızlıkları ; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. En önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, ayrıca hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürür. Kulak çınlamasına iyi gelir. Genel bitkilerle şifa literatüründe ciddi bir yere sahip bir bitkidir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Toplanıp kurutulan yapraklar, gölge bir yerde kurutulur. Kurutulmuş yapraklardan 1-2 tatlı kaşığı Melisa yaprağı, 1 bardak kaynamış suya koyularak 10-12 dk ağzı kapalı olarak bekletildikten sonra içilir. Sabah ve Akşam olmak üzere günde iki defa alınmalıdır.

Yan Etkileri : Tansiyon üzerinde oldukça etkili olduğundan, düşük tansiyonu olanların dikkatli kullanması gerekir.

melisa otu-melissa-officinalis

melisa otu-melissa-officinalis

Mate Yaprağı ( Ilex paraguariensis )

mate-yaprağı-Ilex-paraguariensis

Özellikleri : Doğal yenileyici ve tazeleyici özellikleri olan Mate, Brezilya ve Paraguay’da yetişip dünya ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu ülkelerde iyi bir ihraç geliri sağlamaktadır. Zengin aroması ve doğal güzel tadı nedeniyle sadece içecek olarak değil, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Çay benzeri bir bitkidir. Dünya ülkeleri tarafından yerlilerin “yeşil altını” olarak kabul edilir.

Önerilen Hastalıklar : En önemli kullanım alanı aşırı iştahın dengelenmesi yönündedir. İçerdiği bol kafein nedeniyle uyarıcı etkisi vardır. Antioksidan etkisi nedeniyle, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler. Yorgunluk  giderici, stres azaltıcı, gelişim bozukluklarında düzeltici rol oynar.  Uykusuzluğu giderir. Güçlü bir zihin açıcıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynamayan su dökülerek ( kaynatılmış fakat kaynaması durmuş ) hazırlanır. 2-3 dakika demlendirip içilir.

Yan etkileri : Yoğun kafein içeriğinden dolayı aşırı miktarda tüketilmemelidir.

 

 

Funda Yaprağı-(Piren)- Erica arborea

Özellikleri : İşlenmemiş topraklarda ve sahil boylarında yetişen funda yaprağı çalış görünümünde olup bir metre boya kadar yükselebilmektedir. Yapraklarını dökmez ve ilkbaharda açan çiçekler sonbaharda toplanır ve kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Böbrek taşlarını düşürmede ve kum dökmede yardımcıdır. Ayrıca anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.  İshali keser, ödemde etkilidir. Kanı temizler. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır. Kilo dengelemede ya da fazla kilosu olanların kilo vermelerinde yardımcıdır. Bu durumu, vücuttaki yağ depolarının hızla eritilip enerjiye döndürülmesini sağlayarak gerçekleştirir.  Ve vücudun yağ oranının minimum seviyelerde kalmasını sağlar. Kadınlarda rahim akıntısı, idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılır. Fitoterapi’ de doğal bir antibiyotik olarak kabul edilir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Bir  çay bardağı funda, bir litre suya konup on dakika kaynatılır. Daha sonra yirmi dakika demlendirilen bu sudan günde üç çay bardağı içilir. Funda yaprağının, çam yaprağı ile birlikte kaynatılır ve içilirse insanı zayıflatma etkisine sahiptir.

Yan Etkileri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Funda Yaprağı-Piren-Süpürgeotu

Funda Yaprağı-Piren-Süpürgeotu

Kireçlenme İçin Çınar Yaprağı Kürü

İbrahim Saraçoğlu,kireçlenmeye karşı kurutulmuş olgun çınar yaprağı kürünü öneriyor.

Çınar yaprağı kürü beyinde oluşan kireçlenme haricinde vücudun her bölgesinde oluşan kireçlenmelerin giderilmesi için büyük fayda sağlıyor.
Kireçlenmeye karşı Çınar yaprağı kürü

Hazırlanışı
1 su bardağı klorsuz suyun içine 1.5 yemek kaşığı kurutularak ufalanmış olgun çınar yaprağı koyarak 1 dakika (daha fazla değil) kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra süzün .

Uygulanışı
Sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında aç karnına 1 bardak, Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında aç karnına 1 bardak için.

Bu uygulamayı 15 gün yaptıktan sonra 3 gün ara verin. Tekrar 15 gün daha uygulayın.

Önemli Not
Her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır.
Kaynatma süresi 1 dakikadan fazla olmamalıdır.Ve aç karnına içilmelidir.