Organ Bağışı Nasıl Yapılır

Organ bağışı yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gereklidir. 18 yaşını doldurmuş olan dileyen her birey bir sağlık kuruluşuna başvurarak “Doku ve Organ Bağış Belge”si alabilir. Organ bağışının bir hekim tarafından tasdiki ve iki tanığı olmak zorundadır. Organ bağışı kartı alındıktan sonra bu kart genel olarak kişinin yanında taşınır ve bir kaza durumunda doktorlar bu durumdan bilgili olarak öncelikle bu organları kurtarmaya çalışırlar.
Ayrıca organ bağışından ailenin haberi olmak zorundadır. Organ bağışı bir nevi vasiyet niteliği taşımaktadır.

Organ bağışı için başvurulabilecek yerler;
Sağlık Müdürlükleri,hastaneler, organ nakli yapılan merkezler, organ nakli ile ilgilenen vakıflar ve dernekler ve emniyet müdürlüklerinde ehliyet alım sırasında bağış yapılabilir.

Hangi organlar bağışlanabilir : Sağlıklıo her organ bağışlanabileceği gibi, öncelikle ve ülkemizde nakli yapılabilen organlar, kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi organlar bağışlanabilir.

1980 tarih ve 2240 sayılı organ bağışı ile ilgili yasa:
* Madde 3- Bir bedel veya başkaca çıkar karşılığı organ ve doku alınması ve satılması yasaktır.
* Madde 4- Bilimsel, istatistiki ve haber niteliğindeki bilgi dağıtımı halleri ayrık olmak üzere, organ ve doku alınması ve verilmesine ilişkin her türlü reklam yasaktır.
* Madde 5- Onsekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden Organ ve Doku alınması yasaktır.
* Madde 6- Onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden Organ ve Doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı ve imzalı veya en az iki tanık önünde sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur.
* Madde 11- Bu konunun uygulanması ile ilgili olarak tıbbi ölüm hali, bilimin ülkede ulaştığı düzeydeki kuralları ve yöntemleri uygulamak suretiyle, biri kardiyolog, biri nörolog, biri nöroşirürjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanından oluşan dört kişilik hekimler kurulunca oy birliği ile saptanır.
* Madde 12- Alıcının müdavi hekimi ile organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve naklini gerçekleştirecek olan hekimlerin, ölüm halini saptayacak hekimler kurulunda yer almaları yasaktır.
* Madde 15- Bu kanuna aykırı şekilde organ ve doku alan, saklayan, aşılayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya bunun komisyonculuğunu yapanlar hakkında, fiil daha ağır bir ceza gerektirmediği takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ağır para cezasına hüküm olunur.

Kan Bağışı Nasıl Yapılır

Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

Kan merkezine gelen gönüllüler yani donörler, ilk olarak donör formunu doldurur. Bu form, kişinin donör olup olamayacağını anlamaya yönelik bazı sorulardan oluşmaktadır. Formun ikinci sayfasında ise, kişiye ait kimlik, adres ve bağış bilgileri bulunmaktadır. Donör olabilmek için gerekli koşullardan biri, Hemoglobin düzeyinin istenilen değerlere sahip olmasıdır. Toplumumuzda oldukça sık rastlanan anemi hastalığı, yani kansızlık, elbetteki kan bağışı için en sık karşılaşılan engeldir. Erkeklerde 13,5 g/dL’nin, kadınlarda ise,12,5 g/dL’nin üzerindeki hemoglobin değerleri donör olunması için yeterlidir. Bu testler, kan merkezlerinde Bakır Sülfat Solüsyonu kullanılarak yapılmaktadır.

Kişinin hemoglobin düzeyi, kan bağışı için uygunsa, arteriyal tansiyon ölçümüne geçilir. Sistolik tansiyon 180 mmHg’nın, diyastolik tansiyon ise 100 mmHg’nın üzerinde olmadığı sürece, kan bağışı yapılabilir. Kan alma yatağına uzanan gönüllü donörler, kan alımı için uygun bir damar belirlenir ve antiseptik bir solüsyonla, içten dışa doğru dairesel olarak cilt temizliği yapılır. Antiseptik solüsyonun etkinliğini sağlayabilmesi için kuruması beklenmelidir. Bu süre, kullanılan sıvıya bağlıdır, ancak genellikle 30-45 sn kadar beklemek yeterli olur. Ardından sterilite şartlarını bozmamak kaydıyla, damara girilir.

İğnenin damara sokulmasıyla birlikte kan torbası dolmaya başlar. Torba içindeki antikoagülan sıvı ile kanın iyice karışması sağlanmalıdır. Bu işlem manuel olarak yapılabileceği gibi, otomatik kan alma cihazları (Sağ alttaki fotoğraf) ile daha sağlıklı olarak gerçekleştirilebilir.

Kan alma işlemi yaklaşık olarak 6-10 dakika kadar sürer. Bu süre komponent imalatı açısından önemlidir. İğnenin damardan çıkarılmasınından sonra, cilt bölgesi tekrar dezenfekte edilir ve steril bir gazlı bezle kapatılır. Donörün birkaç dakika kompres yapması sağlanır. Kan torbasının seti kapatıldıktan sonra iğneye doğru olan kısım kesilir. Setin bu kısmından alınan kan örneği test çalışmalarında kullanılır. İğne kısmı da kesilerek setten ayırılır.

Gönüllü donör,bağıştan sonra ikram bölümüne alınır ve yiyecek-içecek ikramı yapılır.

AVAKADO YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR ?

Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır 150x150 AVAKADO YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR ?

Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır

Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır ?

Avakado Yaprağı, Avakado Yaprağı Kiraz Sapı Mısır Püskülü, Avakado Yaprağının Faydaları, Avakado Yaprağı Zayıflatır mı,Avakado Yaprağı Ne İşe Yarar,Avakado Yaprağı Çayı, Avakado Yaprağı Çayı Faydaları,Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır
Artık yaz mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Kış mevsiminde alınan kiloların acilen verilmesi gerekli. Bunun için de en iyi öneri, avakado yaprağı çayı olacak.. Avakado yaprağı Çayı Nasıl Yapılır dersiniz ? Gelin hep birlikte Avakado Yaprağı Çayı nasıl yapılır görelim… Ardından da Avakado Yaprağı çayının faydaları ile ilgili bilgi verelim.
Avakado Yaprağı Çayı İçin Gerekli Malzemeler ;
* 30 gr Avakado yaprağı,
* 1 tutam yeşil çay,
*1 tutam kiraz sapı,
* 1 tutam mısır püskülü,
* 3 dal maydonoz saplarıyla birlikte,
* 1/2 limon
* 1 litre su
Avakado Yaprağı Kiraz Sapı Mısır Püskülü,Avakado Yaprağı Çayı,Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır
Yukarıda verilen bitkilerin hepsini suda kaynatıp ve 5 dakika demlendirin. Daha sonra süzün. İçine yarım limon sıktıktan sonra içmeye başlayabilirsiniz. Günde 2 defa için.
Avakado Yaprağı Çayı Faydaları
* Avakado Yaprağı Çayı kadınların bölgesel zayıflama için ideal bir çaydır. Formda kalmak ve fazla kilolardan kurtulmak için avakado yaprağı çayını kullanılmalıdır.
* Avakado Yaprağı Çayı böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
* İçerdiği maddelerden dolayı, çok iyi bir antioksidandır.
Avakado Yaprağı, Avakado Yaprağı Kiraz Sapı Mısır Püskülü,Avakado Yaprağının Faydaları, Avakado Yaprağı Zayıflatırmı,Avakado Yaprağı Ne İşe Yarar,Avakado Yaprağı Çayı,Avakado Yaprağı Çayı Faydaları,Avakado Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır

Arananlar:

  • kiraz yaprağı neye iyi gelir
  • kayısı yaprağının faydaları