Üzüm

Faydaları
Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor.

Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ”İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenler.

Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır” dedi.

İçinde bulunan bor minerali beyin fonksiyonlarını arttırmaya yarar.

Vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenleyen magnezyum, içeriğinde bol miktarda bulunur.

Kan oluşumu için büyük önem taşıyan ve özellikle gebelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir.

İçinde bulunan potasyum sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir.

İçinde bulunan inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir.

İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir.Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.

Üzüm lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır.

Üzüm Hakkında Bilgiler

Üzüm (Vitis vinifera L.) yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.Üzüm Çekirdeği Yağı

Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu’yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya’yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümümn 15.000’nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200’ün üzerindedir

Eskiden meyve suyu ya da şarap üreticileri sıkma işleminden sonra çekirdekleri atarlardı. Ancak şimdi sağlık açısından olumlu özellikleri anlaşıldığından üzüm çekirdeğine ve de ondan üretilen birçok ürün çeşidine olan talep artmıştır.

Üzüm çekirdeği yağı en çok Fransa İtalya ve İspanya da üretilmektedir. Ülkemizde üzüm çekirdeği tozu daha fazla ilgi görmesine rağmen giderek üzüm çekirdeği yağına olan talep de artmaktadır. Üzüm çekirdeğinin yararları hakkında olumlu araştırma sonuçları ortaya çıkmaya başladıkça üzüm çekirdeği içeren ürün çeşitleri de artmaya başlamıştır.

Üzüm çekirdeği yağı linoleikasit ve oleik asit diye bilinen doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdegi yağı içeriğindeki E vitamini ve omega 6 kolesterol sağlığı açısından faydalıdır.

Üzüm çekirdeği yağı kızartma ve salatalarda da kullanılmaktadır. Yanma derecesi 250 derecedir. Zeytinyağının yanma sınırı ise 120 derecedir. Bu yüzden kızartma gibi yüksek dereceye ihtiyaç duyulan yemeklerde öncelikli olarak tercih edilmektedir.

1 yemek kaşığı yaklaşık 120 kcal dır. Ancak pişirme esnasında diğer yağlardan daha az kullanıldığı için kilosuna dikkat edenler açısından tercih nedeni olabilir.

Üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkilerde bulunur. Değerli bir cilt bakım üründür. Üzüm çekirdeği yağının faydaları cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır.
alıntı

Kuş üzümü

KUŞ ÜZÜMÜ NEYE İYİ GELİR?

Türkiye’nin çoğu bölgesinde yetişen ve çok eski bir kültür bitkisi olan kuş üzümü, yaprak döken, tırmanıcı gövdeli bir şifalı bitkidir.

FAYDALI OLDUĞU HASTALIKLAR:

  • Damar hastalıklarının tedavisi için kullanılır.
  • Yaş kuş üzümü meyvesi bağırsakları yumuşatır.
  • Metabolizmayı hastalıklara karşı koruma işlevi vardır.
  • Sindirim sistemi ve karaciğeri koruma özelliği bulunur.
  • Balgam söktürme etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir.

Diğer kullanım alanları nelerdir:

Yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir (pilav, dolma ve bazı tatlılar).

Yan etkisi var mıdır :

Kuş üzümünün herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur.

Nereden alınır?

Marketlerden, aktarlardan, baharatçılardan kolayca satın alınabilir.

Kuru Üzüm

kuru-uzum Kuru Üzüm: Adı, ”En’am Suresi” nde geçen meyvelerdendir. Üzümün kurutulmasıyla elde edilir. Besin değeri bakımından yaş üzüme göre daha değerlidir. Kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum gibi minerallerle birlikte, A ve B1 vitaminleri de içermektedir. 100 gram kuru üzüm 290 kalori içermektedir.

Kuru Üzümün Faydaları: Yüksek enerji kaynağıdır. Bu özelliğinden dolayı diyet yapanlar da kilo almak isteyenler de enerji ihtiyacını karşılamak için kullanabilir. Unutkanlığa iyi gelir.

Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir. Balgam söktürücüdür. Mideye çok faydalıdır. Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Besin değerleri bakımından çocukların gelişimini desteklemektedir. Bütün bunların yanı sıra, kuru üzüm, içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeleri de barındırmaktadır.

Kuru Üzüm Nasıl Tüketilir: Çekirdekleri alınıp karabiberle birlikte yenirse böbreklere iyi gelir ve böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Pekmez ile birlikte kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, üzüm çekirdeğinden çıkarılan üzüm yağı kalp hastalıkları ve kolesterolde faydalıdır. Ayrıca, reçel ve kompostosu da yapılabilir. Doğrudan da yenilir.

Arananlar:

  • KURU ÜZÜM mail