D Vitamini

D Vitamini Neye İyi Gelir ?

D Vitamini Bağışıklık sisteminin temel taşlarını oluşturmaktadır.

Kemik Yapısını güçlendiren, vücutta iltihap oluşmasını önleyen ve var olan iltihapların iyileşmesi açısından önemli olan bu vitamin aynı zamanda hücre yapısının sağlıklı oluşumunda çok önemlidir.

Saçların sağlığı ve kanserli hücreler ile savaşta önemli olan bağışıklık sistemi güçlendirici yağ hücrelerinin sağlıklı oluşumunda destek olur.

D Vitamini için Güneşe Çıkın !

d-vitamini3

 

 

D Vitamini eksiklliklerinde en önemli tedavi bolca gün ışığına çıkmaktır. Günümüzde en büyük sorunlardan biri insanların evlerinin içerisine gömülerek dışarıya çıkma alışkanlıklarını yitiriyor olmaları ve bu sebepten gün ışığından yararlanmıyor olmalarıdır.

Güneş ışınları insanların D vitamini üretimini sağlamalarının en verimli kaynağıdır.

Not: Güneşe sadece bahar ayları ve yaz mevsimlerinde çıkmaktan sürekli olarak belirli zamanlarda kışın ve son baharda da çıkmanız gerekmektedir. Hava kapalı bile olsa güneş ışınları sürekli olarka vücuda teması ile d-Vitamini üretimine yardımcı olacaktır.

 

Hangi gıdalarda D Vitamini Bulunur ?

Soya Sütü: Soya gıdaları kalsiyum bakımından çok zengindir.

Tüm Balıklar: Somon, Ton alığı gibi derin su balıkları yağlı olmaları nedeni ile en yüksek oranda D vitamini içermektedir. Balıkların tümünden d vitamini ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

d-vitamini2

Balık Yağı: Takviye olarak da alınabilen balık yağı en zengin  vitamini kaynağıdır

Yumurta: Çok verimli  bir vitamin kaynağıdır günlük ihtiyacın 10 da birini 1 adet yumurta ile karşılayabilirsiniz.

Mantar: Mantarlar D- Vitaminleri açısından zengin gıdalardır ayrıca düşük kalori ve besleyicilikleri dolayısı ile önemli gıdalardır. Not: Kültür Mantarı haricinde mantarların zehirli olma ihtimallerini göz önünde bulundurmanızı önemle tavsiye ederiz.

Patates,

Süt ürünleri; Süt,Peynir,Yoğurt gibi Süt ürünlerinin tamamı özellikle kalsiyum ve vitaminler konusunda zengindir. D vitamini açısından bu ürünleri yağı azaltılmamış şekilde tüketmenizi öneririz.

 

Kişinin yaşı ilerledikçe D-Vitamini vücutta üretilememeye başlar, aynı zamanda kullanılarn bazı ilaçlar D- Vitamini emilimini azaltmaktadır. Dolayısıyla mümkün olduğunca D- Vitamini içeren balık ve süt ürünlerinin tüketimine öne verilmelidir.

İlaç ve Gıda Takviyesi olarak alınan vitaminleri doktorunuza danışmadan almayınız, ayrıca eğer varsa kullandığınız diğer ilaçlar ile ilgili doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayınız.

 

 

 

Yoğurt

Yoğurt neye iyi gelir?

Türk yemek kültüründe yerleşmiş olan, metabolizma ve sindirim sistemi üzerindeki yararları sütten daha çok olan yoğurt, içeriğindeki Probiyotik bakteriler sayesinde tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Dünyada yoğurt üretiminde kullanılan yoğurt bakterilerinin faydalılığı ve metabolizma yönünden bazı probiyotik bakteriler ile birlikte kullanılması yoğurdun pozitif özelliklerini arttırmaktadır.

Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerinde uyarıcı bir etkisi olması nedeniyle, mide ülseri hastalarını geceleri süt içmek mide asidini artırır ve ülsere geçici bir rahatlama vermekten başka bir faydası yoktur. Oysa mide ülseri hastalığına probiyotik yoğurt iyi gelir.  Çünkü Kazein adı verilen süt proteininin yoğurttaki bakteriler tarafından pıhtılaştırılması sebebiyle, midedeki asit üzerindeki uyarıcı etkisi süte oranla çok düşüktür. Bu nedenle  yoğurt ülserin iyileşmesine sütün aksine yardımcı olur.

Yoğurt, en çok rastlanan bağırsak hastalıklarından olan Huzursuz Bağırsak Sendromu (Spastik Kolon) rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yoğurdun; Kabızlık, ishal ve inflamatuar (iltihabi) bağırsak hastalığı ile anksiyete (kaygı) depresyon, alzheimer,  parkinson gibi beyinle ilgili fonksiyon bozukluklarına iyi geldiği son yapılan bilimsel araştırmalar ile belirlenmiştir.

Bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren, düzenli olarak tüketilmesi halinde yoğurdun, kadınlardaki vajinal enfeksiyonlardan koruma sağladığı (vajina matarları ve enfeksiyonlarda yoğurtlu tedavi nasıl yapılır yazısını okuyun), kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yararları bulunmaktadır.

Probiyotik yoğurtlar mayasında bulunan “konjuge linoleik asit (KLA)” maddesini içermesi nedeniyle, tokluk oluşturarak, obeziteyi engelleyici ve kas gelişimini arttırıyor. Yoğurttaki KLA’nın Kolon ve Meme kanseri oluşumunu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle zayıflamaya yardımcı olur.

Hazımsızlık, gaz gibi şikayetleri olan hastalar, yoğurt yediklerinde, sütün neden olduğu gaz ve karın ağrısı yaşamazlar. Çünkü yoğurtta bulunan yararlı bakteriler sütte olan Laktozu parçaladığından, Laktoz Intoleransı (laktoz süt şekerine karşı tahammülsüzlük) olan kişiler gaz ve ağrı yaşamazlar.