Adaçayı Sirkesi

Adaçayı Sirkesi Neye iyi gelir?
Adaçayı Sirkesinin yararları, Adaçayı Sirkesi Nasıl Yapılır, Adaçayı Sirkesinin Yapılışı, Evde Adaçayı Sirkesi Yapımı, Adaçayı sirkesi kullanımı nasıldır?

Sirke, herkes tarafından bilindiği gibi çok değerli ve çok ucuz bir tedavi aracı. Salatalarda ya da yemeklerde bolca kullanılan sirke, aynı zamanda vücut direncini artırarak türlü hastalık için yarar sağlayan mucize bir sıvı. Sirkenin pek çok türü mevcut.

Bu makale içeriğinde okuyuculara Adaçayı sirkesi nasıl yapılır ve Adaçayı sirkesinin yararları nelerdir konuları işlenecektir.

Adaçayı sirkesi nasıl hazırlanır?

Ada Çayı Sirkesi ve Faydaları
Ada Çayı Sirkesi ve Faydaları

Adaçayı sirkesinin yapımı çok pratik olup evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu mucize iksir için gereken malzemeler şunlardır:
Gerekli Malzemeler ;
1) 150 gram adaçayı
2) 1 litre elma sirkesi.
Tarifi : Geniş ağızlı bir şişe bulun. Adaçaylarını sirkenin içine boşaltıp, 1 ay süreyle ağzı kapalı olarak, güneş alan bir yerde bekletin. Arasıra çalkalamanız gerekmektedir. 1 ay sonra içindekileri süzüp başka bir cam bir şişeye doldurun. Adaçayı sirkesi kullanıma hazırdır. Bu kadar basit bir tarifi var adaçayı sirkesi üretiminin.
Adaçayı sirkesinin Faydaları nelerdir?

Adaçayı sirkesi, diyabete, hormonal problemlere, yorgunluğa, aşırı terlemeye, mide ağrılarına, depresyona ve sıcak basmasına iyi gelir. Özellikle menapoz dönemindeki kadınların ateş basması problemine iyi gelen bu ilaç son derece doğal olup, hiçbir zararı yoktur.
Adaçayı Sirkesi nasıl kullanılır ve içilir mi yoksa sürülür mü?
Kullanımı dahili yani içilerek kullanmak değildir. İçilmez, sadece sürülür. Hasta kişilerde masaj yapmak sureti ile dışarıdan (harici) uygulanarak kullanılır. Adaçayı sirkesi özellikle, yatalak hastalara uzunca bir süre masaj yapılırak kullanılırsa rahatlatıcı ve canlandırıcı etkiler yaratır.

Elma ve Elma Sirkesi

ELMA ve Elma Sirkesi neye iyi gelir?

Bir ingiliz doktoru “Günde 1 elma yemek insanı doktordan uzak tutar” demiştir.

Elmada A,B1, B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, C vitamini, E vitamini, malik asidi, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, fosfor madenleri vadır.

Kullanıldığı Yerler: Metabolizma rahatsızlıklarını önler, sinirleri teskin eder, kalbi güçlendirir, tansiyonu düşürür, kan şekerini dengeler, kollestrolü düşürür, iştahı keser, bağırsakladaki düzensizliği giderir, yemeklerden evvel veya yatarken kabuğu ile beraber yenilirse, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı giderir.

Dolaşım bozukluğuna bağlı rahatsızlıklarda, şişmanlığı giderici, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürükte, gut‘ta, artritte, mafsallardaki birikmiş tuzların dışarı atılmasını sağlayıcı, müzmin romatizmalılarda faydalıdır, sindirim bozukluklarında, kansızlıkta, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı fevkalde faydalıdır, safradan meydana gelen susuzluğu giderir, mide ülserinde, safra kesesi ve böbrek taşlarının dökülmesinde taşları döker tekrar oluşmasını önler, karaciğer hastalıklarında suyu içilir,

karaciğeri güçlendirir, ihtiyarlıkta faydalıdır, soyulmadan sıkılarak suyu çıkarılan elmanın suyunu içmek, romatizma, gut, böbrek rahatsızlığı, öksürük, nefes darlığı, bronşit, nezle, soğuk algınlığı ve bütün iltihaplara iyi gelir, üreyi atar, beynin ve sinirlerin çalışmasını sağlar, sürmenaja faydalıdır, gece yatarken yenilirse rahat bir uyku verir, hamile kadınlarda elma doğumu kolaylaştırır ve hamilelikteki bulantıyı keser.

Ruhi rahatsızlıklarda günde 2 bardak elma suyu içilmelidir her gece yatarken kabuğunu oymadan 1 elma yemek inatçı kabızlıkları bile geçirir, beyne açıklık verir.

Elma ülserlilere çok iyi gelir, sinir sistemini ve vücut adalelerini güçlendirir, kolon kanserini önler, vücudun savunma sistemini güçlendirir, elmanın içindeki boron maddesi beyin ve kemikler için faydalıdır.

Bağırsak bozukluklarında (kabızlık veya bir başka sebebe bağlı olarak) elma sıkılır, suyu ısıtılır, günde birkaç defa içilir, 1 kaşık yoğurtla içilirse daha da faydalı olur.

Elma Tozu: Akut kronik ve intanı ishallerde kullanılır.

Balgam söktürmek için elma kabuğu, ıhlamur, keten tohumu (zeğerek) beraberce kaynatılıp içilir.

Elma Çekirdeği: Elma çekirdekleri toz haline getirilip içilirse bağırsak kurtlarını döker.

Haricen Kullanılışı: Elma suyu veya sirkesi ile uçuklara kompres yapıldığında uçukları iyileştirir.

Ham Elma: Olgunlaşmamış ham elmanın suyu sıkılır, bir pamuğa emdirilir, siğillerin üzerine konulursa siğiller 3-5 gün sonra ufaîır ve erir yok olur.

EKŞİ ELMA – MALUS SİLVESTRİS

Diğer İsimleri : Yabani elma (dağlarda yetişen cinsi) Ekşi elma tozu mide bağırsak iltihabına, mide bağırsak nezlelerine iyi gelir, mide, bağırsak gazlarını giderir. Ekşi elma tozu kronik ve intanı ishallerde kullanılır kaynamış ılık su veya çayla içilir.

ELMA SİRKESİ

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Potasyum eksikliğine bağlı yüksek tansiyonda, sindirim zorluklarında, zayıflatıcı olarak, romatizmal ağrılarda, gut ve artritte (eklemlerde ağrı ile birlikte şişlik, kızarıklık, eklem sertliği ve ateşin bulunduğu hastalık).

Güç ve enerji için; elma sirkesi, 3 kaşık, soğan 30 gr, sarımsak 30 gr, bal 600 gr, soğan ve sarımsak ezilir, üzerine sirke ilave edilir, 24 saat bekletilir, bal ateşte eritilir, beraberce karıştırılır, üzeri bezle örtülür, 1 hafta bekletilir, tülbentle süzülür, ağzı kapalı kavanoza doldurulur, 6 saatte 1 tatlı kaşığı yenilir.

Kullanılışı: 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 tatlı kaşığı bal, 1 bardak suya, karıştırılıp içilir.

Haricen Kullanılışı: Solunum yolu enfeksiyonlarında gargara şeklinde 30 gr elma sirkesi 40 gr adaçayı beraber çelik cezvede kaynama noktasından sonra 2 dk kaynatılır, 24 saat sonra süzülür, 100 gr bal ilave edilir az bekletilir, yarım bardak suya, 2 tatlı kaşığı konur gargara yapılır.

Yüzde, ağız ve burun çevresinde oluşan çıbanlarda (uçukta) kompres yapmak sureti ile günde 6 defa . güneş yanıklarında pansuman halinde.

Ayrıca elma sirkesinin faydaları konulu başka kaynakta bulunan yazıyı okumakta yarar var.

Yaban Turpu

Yaban turpu neye iyi gelir?

Nerede yetişir : Turpgiller ailesinden bayırturpu, dere ve göl kenarlarında, sulu çayırlarda, kuytu yerlerde yetişir.

Diğer adları acırga, eşek turpu, kara turp, yaban turpu, yabani kaşk otudur.

Nasıl anlarız : 50-150 cm boylarında, yumru köklü, çok yıllık, kültürü yapılan bir bitkidir. Ezildiği zaman yakıcı bir koku yayan, ucu sivri, yumurtamsı, ince dişli kenarlı, dalgalı, boyları bazen bir metreye yaklaşan, saplı, iri yaprakları bulunan bir turptur. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Beyaz çiçekleri ve koyu yeşil renkte yaprakları bulunur.

Nerede bulunur : Anavatanı Akdeniz çevresi olmakla beraber, ılıman iklime sahip tüm bölgelerde, Avrupa, ABD ve Türkiye’de bulunmaktadır.

Yaban turpunun şifalı kısmı köküdür. Yaban turpu kökü kurutularak saklanabileceği gibi, konservesi de yapılabilir. Bol miktarda C vitamini ve phytonzide içerir.  Yaban turpu çok iyi bir antiseptik olup, mikrobik enfeksiyonlar, grip ve nezleye karşı çok etkili özelliği bulunmaktadır. Ayrıca Nefes açıcı ve idrar söktürücü özellikleri de bulunur.
Hangi hastalıklara iyi gelir ?

İnce kıyılmış veya toz haline getirilmiş yaban turpu kökü  sirke ve balla karıştırılıp, günde 10 yemek kaşığı içilirse zamanla safra kesesi taşlarını düşürmeye yarar.

Rendelenmiş Yaban turpu;
Balgamı söktürücü özelliği nedeniyle 1 kahve kaşığı rendelenmiş yaban turpu, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılarak yatmadan önce yutulursa astım hastalıklarına iyi gelir. Süt içinde pişirilen yaban turpu vücuda ovularak sürülürse cildi güzelleştirmeye yarar.

Rendelenmiş yaban turpu, deri, kas ve eklem yerlerine ovularak sürüldüğünde romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca kara ekmek ile birlikte tüketilirse iştah açıcı özelliği vardır.

Yaban turpu Sirkesi;
6 yemek kaşığı rendelenmiş yaban turpu bir şişe üzüm sirkesi içinde 14 gün bekletilir. Yaban turpu sirkesi hazmı kolaylaştırır ve iştahı açar. Günde 3 yemek kaşığı alınabilir. Bir pamuk ile cilde sürülerek ergenlik sivilcelerinin yok edilmesine faydalıdır. Sivilcelerle etkin şekilde mücadele edilmek isteniyorsa kıyılmış yaban turpu kökü kavanoza konularak ağzına kadar sirke doldurulup, ağzı sıkıca kapatılır. 12 gün süreyle toprağa gömülür. Topraktan çıkarttıktan sonra süzülerek elde edilen suya bal eklenerek ergenlik sivilcelerinin üzerine sürüldüğünde ergenlik sivilceleri kısa sürede yok olur.

Yaban turpu Yakısı;
100 gr. yaban turpu kökü ince bir şekilde rendelenip, 500 gr. un ve 100 gr. iç yağı ile beraber iyice karıştırılarak hazırlanan karışım diş ağrılarına, kol ve dirsek ağrısına iyi gelir.

Bel ve sırt ağrıları için, taze  yaban turpu kökünü bele ve sırta sararak en fazla 20 dakika bekletmek suretiyle ağrıları giderici özelliği vardır.

Yaban turpunun zararları : Aşırı miktarda kullanılırsa böbrekleri tahriş eden bir yan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle belirtilen ölçülerin ve sürelerin dışında kullanılması sağlığa zararlı ve tehlikelidir.

Bayır otunun faydaları için ayrıca bakınız

Arananlar:

  • yaban turpu