Protein Tozu

Protein tozu neye iyi gelir?

Son zamanlarda ülkemizde protein tozu kullanımı hızla artmakta. Satışlarında patlama yaşanan protein tozunun kullanımının ülkemizde bu kadar fazla artmasının en önemli nedenlerinden biri de tv dizilerinde özellikle gençlerin ilgisini çeken kaslı vücutlar. Ekranlara gelen dizilerdeki oyuncuların vücutlarının kısa zamanda kaslı bir hale gelmesinin nedeninin protein tozu olduğunu öğrenenler direk olarak bu tozlardan kullanmaya yöneliyorlar. Ancak protein tozu kullanırken dikkatli olmakta fayda vardır.

Protein Tozu Nedir ?

Kilo aldırma özelliği de bulunan Protein günlük hayatta kullandığımız süt, yumurta, bal, muz gibi gıdalarda bulunan bir gereksinimdir.
Protein tozu özellikle sporcuların kullanımına yönelik bir besin takviyesidir. Protein tozunun kesinlikle doğru, dikkatli ve bir uzman kontrolünde kullanılması gereklidir. Protein tozunun yanlış kullanılması halinde vücuda çok ciddi zararları olabileceği bilinmektedir. Protein tozlarının piyasada bulunan birçok çeşidi vardır.

Protein tozu nasıl kullanılır ?

Öncelikle protein tozları asla bilinçsiz ve gelişigüzel kullanılmamalıdır. Protein tozu kullanırken mutlaka bir uzman tarafından denetlenmelidir. Protein tozu kullanımı bazı durumlara göre ve yaşam şeklinize göre değişiklikler gösterebilir. Genel olarak spor yaptıktan 1 saat sonra veya öğünlerin ardından alınabilir.

Ayrıca Kadınlarda protein tozu kullanımı ve erkekler için en iyi protein tozu anketi ve makalesi için konu hakkında daha fazla bilgilenmenize yararlı olacaktır.

 

Protein Tozu Zararlı mı

Antreman sonrası kasların acil ihtiyaç duyduğu protein protein tozları sayesinde dada çabuk alınır.Tozların vücutta emilimi hızlıdır,kaslar hemen kullanır. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır.Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Birçok sporcu yapmış olduğu sporu desteklemek ve vücudun spor esnasında ihtiyacı bulunan protein ihtiyacını karşılayabilmek için protein tozu kullanmaktadır. Sporcuların özellikle en çok tükettiği protein tozu Whey Protein, peynir altı suyundan özel filtrasyonla toz haline getirilir. Yağlardan, sudan, laktoz ve minerallerden büyük oranda arındılır. Bu sayede ‘sadece’ protein almak çok daha kolay olur. Ürünlerin bir çoğunda aroma vardır, kakao, muz, çilek ve vanilya aromaları en çok yaygın olan aromalardır.

Protein tozları doğru kullanımda zararsızdırlar. Ancak fazladan alındığında protein tozları da zararlıdır. Protein tozunun fazlası vücutta birikme ve şişlik yapar.

Eğer vücut geliştirmek için protein tozu veya aminoasit hapı kullanacaksanız, spora başlar başlamaz kullanmanız uygun değildir. Spora başlamanın üzerinden en az 6 ay geçmesinin ardından protein tozu alımına başlanması gerekir.

Protein tozlarının kısırlığa yol açtığı gibi çeşitli zararlarından bahsedilmektedir. İlk etapta olumlu gibi görünen bir çok şey , ileriki yıllarda telafisi imkansız hasarlar bırakabilir.Ancak protein tozları hakkındaki bu idda henüz kesin olarak kanıtlanamamıştır.
Protein tozunun dozu çok önemlidir. Aşırı protein tozu alımından kaçınılmalıdır.
Aşırı protein alımı bazı kişilerde akneye yol açabilmektedir.
Aşırı protein alımı bazı kişilerde böbrek taşı oluşumuna etken olabilir. Aşırı protein alındığında böbrekleriniz sindirim konusunda zorlanır.
Protein tozu kullanırken böbreklerin zarar görmesinin en temel sebebi ise protein tozu kullanımı esnasında alkol tüketilmesidir.
Fazla tüketilmesinin bir diğer zararı ise karaciğeri yormasıdır.
Hatalı ve yanlış kullanımlarda sindirim ve bağırsak problemlerinin yaşanması da kaçınılmazdır.

Protein tozunun fazla miktarlarda alımından kaçınmak ve protein ihtiyacını doğal besinlerden karşılama yoluna gitmek daha faydalıdır.
Proteinler tüm et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Yumurtanın sarısı yağ,beyazı ise protein yoğunlukludur.Süt,muz,bal ve çerezlerde bol miktarda protein bulunur. Pirinç pilavı ve fasulye protein kaynağıdır.
Karbonhidrat ihtiyacı için ise unlu gıdalar gereklidir. Makarna, ekmek karbonhidrat için gereklidir. Bol sebze ve meyve vitamin ve minareller açısından gereklidir.

Yumurta

Yumurta neye iyi gelir, yararları ve zararları nelerdir?

Amerika’da yapılan bilimsel bir incelemeye göre her gün yenen 1 yumurta içeriğindeki Kolin, Lutein ve Zezantin maddeleri nedeniyle hafızayı güçlendirmeye iyi gelir.

Hayvansal bir gıda olan yumurta, anne sütünden sonra insanın gereksinimi olan bütün besinleri bünyesinde bulunduran tek gıdadır.

Yumurta tüm gıdalar içerisinde en kaliteli proteini içeren bir besin olup. yumurtadaki proteinde insan bünyesinde sentezlenemeyen ve gıdalar ile dışarıdan alınması gerekli olan “amino asitler” mevcuttur.

yumurta-neye-iyi-gelir
yumurta neye iyi gelir

 

YUMURTANIN YARARLARI

Çok düşük miktarda yağ içeren yumurta başta A, D, E, B vitaminleri ile diğer çeşitli vitaminleri, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de büyük miktarlarda içerir.

 

  • Yumurta sarısında bulunan A vitamini gözlerin iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir.
  • Hücrelerin gelişmesine yardımcı olur.
  • Solunum ve sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışmasını ve enfeksiyonlara karşı direnç göstermesini sağlayarak bağışıklık sistemine destek verir.
  • D vitamini vücuttaki kalsiyumun kullanılmasına destek olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan ender gıdalardan biri olup, güneş ışınlarından yeterli oranda yararlanılması şartıyla özellikle çocuklardaki D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu hastalıklarını önlemeye yararlıdır.
  • İçeriğindeki zengin E vitamini oranı, oksidasyonu önleyici etkisi sayesinde vücudu zararlı toksin maddelere karşı korur.
  • Zengin B2 vitamini içeren yumurta, deri ve göz sağlığı için çok faydalıdır.
  • Yumurtada bulunan kolin maddesi, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamakta olup, Zezantin ve Lutein maddeleri de hafızayı güçlendirmeye iyi gelir.
  • Yumurtanın içinde bolca bulunan ve vücudun kan yapımı için gerekli olan Demir yetersiz oranda alındığında kansızlık (anemi) hastalığı meydana çıkar. Demir; Büyüme, gelişme ve bağışıklık koruma sağladığından, demir eksikliği olan çocuklarda öğrenme zorluğu ortaya çıkabilir. (Yumurtada C vitamini olmamasına rağmen C vitamini içeren bir gıdayla yenilirse bünyesindeki demirin kolayca emilimini artırmış olursunuz.)
  • İçeriğindeki çinko minerali özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için çok önemlidir.

 

Yaklaşık 44 gram ağırlığındaki 1 orta boy çiğ yumurtada neler bulunur (Tavuk yumurtası) ?

  • 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.2 mg riboflavin (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 0.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 0.6 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
  • 0.8 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 110 mg kolin
  • 13.9 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %20’si)
  • 15.4 IU D vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 186 mg kolesterol (günlük ihtiyacın %62’si)
  • 20.7 mcg folat (günlük ihtiyacın %5’i)
  • 214 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
  • 23.3 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 32.6 mg omega 3 yağ asidi
  • 33.4 gram su
  • 4 gr yağ
  • 5.3 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %1’i)
  • 5.5 gr protein (günlük ihtiyacın %11’i)
  • 505 mg omega 6 yağ asidi
  • 59 mg potasyum (günlük ihtiyacın %2’si)
  • 61.6 mg sodyum (günlük ihtiyacın %3’ü)
  • 63 kalori
  • 84 mg fosfor (günlük ihtiyacın %8’i)

bulunur.

 

YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Mİ, KOLESTEROLE ZARARLARI VAR MI?

Yumurtanın beyazında (akında) kolesterol ve yağ bulunmaz. Ancak yukarıdaki tabloda görüleceği üzere 1 adet yumurtanın sarısında yaklaşık 186 mg. kolesterol vardır.

İyi kolesterol, kötü kolesterol için zararlıdır – zararlı değildir tartışmaları tıp otoritelerini oldukça uzun zaman meşgul etse de varılan sonuç; Eğer yeterli ve dengeli olarak tüm gıda gruplarını tüketiyorsanız, bedeniniz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktif bir hayat yaşıyorsanız ve sigara içmiyorsanız yumurtanın yüksek kolesterol içeriği nedeniyle endişe duymanıza sebep yoktur. Yumurtayı rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ama bunlar zaten yoksa, sigara kullanıyorsanız, sabit ve hareketsiz bir yaşamınız varsa, aşırı kilo varsa, dengeli beslenmiyorsanız, kolesterolü tek başına yumurta artırıyor demek, suçu yumurtaya da atmak mümkün değildir. Çünkü yukarıda açıklandığı gibi yumurtanın yüksek besin değerleri özellikle vücudun sağlıklı yapılanmasına, çocuk gelişimine iyi gelir.

Kestane

Kestane neye iyi gelir? İşte size kestanenin yararları ve bazı zararları:

Soğuk kış mevsimlerinde severek yediğiniz kestane neye iyi geliyor biliyor musunuz?

Kestanede; Nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B grubu vitaminler bulunur. Bu sebeple hem tok tutucu ve besleyici hem de iyi bir enerji kaynağı olarak faydalı bir gıdadır.

Bir diğer anlatımla; 100 gramındaki kalori miktarı 160. 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içerir.

Lezzet kaynağı olan kestane çok eski zamanlardan beri, insan beslenmesinde önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı oldu.

Kestanenin kıtlık dönemlerinde halkın besin gereksinimini karşıladığı ve 2. Dünya Savaşı zamanında çavdar unu ile karıştırılarak ekmek yapıldığı bilinmektedir.

 

Bir çok hastalığa iyi gelen kestane;

  • Vücuda güç ve enerji verir.
  • Varis ve basur hastalıklarına iyi gelir.
  • Kan dolaşımını düzenler ve kan akışını hızlandırır.
  • İshale iyi gelir.
  • Kabukları suda kaynatılarak hazırlanan ilaç ile ateş düşürücü ve sinirleri yatıştırıcı özellikleri vardır.
  • Karaciğer ve mide şikayetlerine iyi gelir.
  • Çeşitli sert kabuklu meyve türlerine oranla daha az yağ ihtiva etmekle beraber, vücut için gereken yağ asitlerinden ve özellikle lineoleik asit yönünden kalp damar hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • İçerdiği Lineoleik asit, kardiovasküler hastalıklar önlemede etkili olduğu gibi özellikle çocuklarda beyin, göz ve retina gelişimi üzerinde de önemli etkisi olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.

Kestanenin zararları:

Öncelikle kestaneyi fazlaca yememekte yarar var. Çünkü kilo probleminiz varsa kiloyu arttırabilir.

Beslenme ve diyet uzmanları kestanenin içerdiği  bol kalori nedeniyle fazla tüketilmemesini tavsiye ediyorlar ve 100 gr. kestane yenmesine sadece “ara öğün” desteği olarak (sıklıkla olmaması şartı ile) izin veriliyor. Çünkü 3 tane kestane= 1 dilim ekmek değerinde.