SARI PAPATYA

Roma Papatyası: (Chamaemelum nobile) (Anthemis nobilis)
Alman Papatyası: (Matricaria chamomilla)
Roma papatyası, batı Avrupa ülkelerinde yetiştirilmektedir.Bu papatyanın kokusu elma kokusuna benzer.Belki de bu nedenle Yunanlılar bu çiçeğe “yer elması” anlamına gelen “Kamai melon” adını vermişlerdir.Sarı papatya , bileşikgiller denilen ve çiçekli bitkilerin onda birini kapsayan bir bitki ailesindendir.Bu aileden olan çiçekler, minik çiçekçiklerden oluşan büyük çiçekler halindedir.Papatya ve ayçiçeği bu aileden olan çiçeklerdir.Bu bitkilerin çoğunun şifalı özelliği vardır.Ayrıca çiçekleri de çok güzel olur.Sarı papatya,kırlarda kendiliğniden biten bir çiçektir.Ama tıpta, özel olarak yetiştirilen bitkinin çiçekleri kullanılır.Bitki asitli olduğu için tadı acıdır.Ayrıca uçucu bir yağ içerir.Sarı papatyanın sakinleştirici ve ağrı kesici özelliği vardır.Sinir bozukluklarında ve geelik sırasındaki mide bulantısında sarı papatya uzun yıllardan bu yana başarıyla kullanılmıştır.Sarı papatya hazım bozukluklarına da iyi gelir.Soğuk olarak içildiği zaman iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.Sıcak olarak içildiğinde ise safrakesesi ağrılarını keser, gripte terlemeyi sağlayarak ateş düşürmeye yarar.Ama bunu sağlamak için içine bir miktar zencefil eklenmesinde yarar vardır.

Sarı papatya suyu, adet zamanındaki başağrılarında ve asabi hallerde kullanılmaktadır.Ama kanama fazla olduğu zaman alınmamalıdır.

Sarı papatya başağrısından kaynaklanan mide bulantısını ve gerginliği önler.Huzursuzluk, soğuk algınlığı, kızamık, kulak ağrısı gibi çocuklarda sık görülen hastalıklarda da sarı papatya yararlıdır.

Sarı papatya suyunu hazırlamak için 25 gram sarı papatyanın üzerine 0.5 litre kaynar su dökülür veya bir çay fincanı kaynar suya 4-8 çiçek atılır ve şeker yerine bal ile tatlandırılır.Normal dozaj olarak çocuklara bir tatlı kaşığı içirilir.Yaş ilerledikçe doz arttırılır.Başağrısı, mide bulantısı, günde iki veya üç kez verilecek birer tatlı kaşığı papatya suyu ile önlenebilir.Ateşli durumlarda veya soğuk algınlıklarında papatya suyu sıcak olarak, mide rahatsızlıklarında, başağrılarında ve asabi durumlarda soğuk içilir.

Yemeklerden bir saat önce içilecek papatya suyu iştah açar.Bu şifalı otun, karabasanları da önlediği ileri sürülür.

Alman papatyasının daha lezzetli olduğunu söyleyenler vardır.Alman papatyasının çiçekleri,Roma papatyasının çiçeklerinden daha ufaktır.Bunu hazırlamak için bir çay fincanı kaynar suya bir tatlı kaşığı papatya atılır ve üzeri kapalı olrak beş dakika bekletildikten sonra süzülür.Bu beş dakikayı geçmemelidir.Alman papatyası, Roma papatyasının kulanıldığı bütün rahatsızlıklar için kullanılabilir.Sma en çok huzursuzluk asabiyet hallerinde, başın bir yanındaki zonklama biçiminde görülen ağrılarda etkilidir.Yemeklerden sonra içildiği zaman hazmı kolaylaştırır.

Papatya suyunu tülbentten süzerek göz banyosu veya göz kompresi için de kullanabilirsiniz.

Kuşburnu ve Papatya Çayı

KUŞBURNU ÇAYI

Gül meyvesi olarak da bilinen kuşburnu çayı,  çiçek açtıktan sonra yapraklarını dökmesiyle ve güle benzer kuşburnu meyvesi oluşmasıyla ortaya çıkar. Doğal olarak yetişen bitki, harika bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve idrar yolları sorunlarında da etkili olan kuşburnu çayı en önemli kış çayları arasında bulunuyor.

PAPATYA ÇAYI

Papatya çiçeğinden gelen bir çay türü olan papatya çayı, içerisinde çeşitli anti-mikrobik etkiler barındırır. Stresli ve yorucu bir gün geçiriyorsanız papatya çayı tam da aradığınız lezzet olabilir. Sizi, sakinleştirici etkisiyle gün içinde yaşadığınız olumsuzlukları bir kenara bıraktırıp, yumuşatıcı etkisi altına alacak. Aynı zamanda boğaz ağrılarını da giderdiği için iyileştirici etkisi de bulunuyor.

Papatya ( Matricaria chamomilla )

Papatya-Matricaria chamomilla

Özellikleri : Kuzey ve doğu Afrika, Kuzey Asya, Hindistan, Güney doğu Avrupa da yetişen, ülkemizde de tüm bölgelerde görülen, şifalı bitkilerin en önemlilerinden birisidir papatya.  Bileşikgiller familyasından olan papatya, yok kenarlarında, boş tarlalarda yetişir. 24 cm kadar uzayabilen tek yıllık otsu bitkidir. Kenarlarında 15-20 adet beyaz renkli çiçek olan sari daire biçiminde bir çiçeğin etrafında  toplamıştır. Bu bitkinin hipokrat zamanından beri kullanıldığı bilinmektedir. Çiçekleri tamamen açılmadan haziran ayında toplanıp kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Bağırsak gazlarını gideren papatya ayrıca, spazm giderir ve ağrıları dindirir. Bunun yanı sıra , terletici özelliği de bulunmaktadır. Sinir zaafiyetlerin de kullanılmaktadır.  Diş eti iltihaplarında, bademcik iltihaplarında, bel ve baş ağrılarında kullanılır. Boğaz ağrıları için papatya çayı ile gargara yapılabilir. Özellikle soğuk algınlığında rahatlıkla kullanılabilir. Menopoza iyi gelir.

 

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş papatya çiçeklerinden demlemek suretiyle faydalanılır. Sabah akşam bu terkipten içilir. Saman nezlesi için de ; 1 litre suda bir yemek kaşığı papatya haşlanır ve buharı burna çekilir.

Yan Etkileri : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Alerjik reaksiyonlar karşısında dikkatli olunmalıdır.

Papatya, Papatya Çayının Faydaları

PAPATYA ÇAYI İÇİN

Size normal çay yerine haftada iki gün papatya çayı içmenizi tavsiye ederiz. Çerçilerden alacağınız kurutulmuş papatya, uzun süreli öksürüklerde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, bazı vüritik rahatsızlıklarda papatya çayı iyileştirici özellik taşır.

Bir çorba kaşığı kurutulmuş papatyayı üç bardak kaynar su ile 10 veya onbeş dakika demlendirdikten sonra öğünler arasında için her demlemede bir kaç bardak içmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu çay ağız yaralarının iyileşmesini çabuklaştırır.

Papatya Çayı İçin Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Papatya, Muz, İncir suyu, Şeftali suyu, Nane, Bal

Hazırlanış Şekli:

* Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir. Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve şeftali suyu, papatya karışımı ile birlikte suda kaynatılır. Hazırlanan demleme bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.

* Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara papatya çayının etkin yararları vardır.

* Papatya çayı, her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide ağrılarını da dindirir.

Papatya Yağının Faydaları

Papatya Yağı Yapımında Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

Papatya çiçeği, Saf zeytinyağı

Hazırlanış Şekli:

* Üç avuç dolusu papatya çiçeği, üç gün süre ile açık havada kurutulur. Kurutulan papatyalar, ağzı kapanan bir kavanoza konduktan sonra üzerlerine saf zeytinyağı ilave edilir.

Kırk gün süre ile güneş gören bir yerde bekletilen kavanoz, bu süre bitiminde kaynar su üzerinde pişirilip, içindeki karışım bir tülbentte süzülür.

* Papatya yağı kulak rahatsızlıklarında, kulağa damlatılacağı zaman güneş veya sıcak su içinde ısıtıldıktan sonra kullanımalıdır. Elde edilen papatya yağı, ağzı kapalı bir kavanozda saklanır.

* Her evde bulunması gereken papatya yağı özellikle bebeklerin karın ağrımasında, bu yağdan ısıtılarak karına masaj yapılarak uygulanır.

Koyungözü Papatya

(Chrysanthemum parthenium)

Koyungözü papatya, 10000 değişik türü olan Bileşikgiller ailesinden bir bitkidir.Kırlarda kendiliğinden yetişir.Çiçekleri beyaz, yaprakları çok biçimli ve koyu yeşildir.Güzel kokar.Ancak, arıların bu kokudan hoşlanmadığı da söylenir.

Koyungözü papatya, sıcak çay biçiminde ateş düşürücü olarak kullanılır.Bazı uzmanlar, bu çiçeğin yapraklarının ipe dizilerek bileğe takılması halinde romatizmaya da iyi geldiğini ileri sürmektedirler.

Koyungözü papatya, özellikle kadın hastalıklarında kullanılır.Örneğin adet zamanında akıntının düzenini sağlamak, adet zamanındaki sinirlilik halini ortadan kaldırmak, menopoz dönemindeki ateş basmalarını önlemek için kullanılır.Adetlerin düzensiz olması durumunda görülen ve başın tepesinde duyulan başağrılarına da iyi gelir.Koyungözü papatya, öteki şifalı otlar gibi çay biçiminde hazırlanmalı, sabah ve akşamları ya da gerek duyulduğu anlarda iki çorba kaşığı içilmelidir.