Nane ve Kekiğin Faydaları

Nane’nin Faydaları

Hazmı kolaylaştırır. Gaz sokturur. karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükunet verir. Heyecanlandırıcı ve korkuyu yatıştırır. Migren, uykusuzluk ve bas dönmelerine faydalıdır. El ayak titremesi, dil tutkunluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp çarpıntıları keser. Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir. anne sütünü arttırır. Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. Sütle şişen memelerin şişini indirir. Soğuk algınlığında faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. İdrar söktürür. Mide ülseri ve gastrit olanlar fazla kullanılmaktadır.

Keklik Üzümü Faydaları

Orjin Krem İçeriğiKeklik üzümünün Amerika Yerlileri arasında kullanımı çok eskilere dayanır. Sayısız kabile bitkiyi, regl dönemi ağrı ve kramplarına karşı; regli düzenlemek için; ağır kanamaları hafifletmekte ve doğumu başlatıp kolaylaştırmakta kullanmıştır. Keklik üzümü bugün de bitki uzmanları tarafından benzer durumlar için önerilir. Merhem olarak, emziren annelerin yara olmuş ya da çatlamış göğüs uçlarının tedavisinde de kullanılır. Keklik üzümünün, tanenler, glikozitler ve sapoııinler içerdiği düşünülmektedir. Genel olarak, rahim ve yumurtalıklar üstünde güçlendirici etkisi olduğuna inanılır. Düşük yapmayı tetikleyebileceği için keklik üzümü hamile kadınlara önerilmez.Alıntı Orjin

Nane ( Mentha Piperita )

Özellikleri : Ballıbabagiller familyasından olan Nane, 25-90 cm metreye kadar uzayabilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları kullanılmaktadır.  Daha çok gölge ve nemli yerleri sever. Tohumları ile çoğalan nanenin ülkemizde 7 ayrı türü yetişir. Diğer 25 ayrı tür dünyanın tüm astropikal ve ılıman yetişmektedir. Nanenin tazesi de kurutulmuşu da yemeklerde lezzet verici olarak ve ayrıca ilaç sanayinde kullanılmaktadır.   Kuvvetli aroması ile alkollü ve alkolsüz serinletici içeceklerde kullanılır.  Sonbaharın başlarında toplanan yapraklar demetler halinde kurutulur.

Önerilen Hastalıklar : Gebelikte bulantı ve kusma gibi şikayetleri giderir. Mide ve sindirim salgılarını arttırdığından sindirim işlemini kolaylaştırıp hızlandırır. Bağırsak gazlarını çözer. Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde faydalıdır. Bağırsak kolit yararlarını geçirir. Safra salgısını arttırır. Limonla birlikte hazırlanan çayı ferahlık vericidir. Soğuk algınlığında üst solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır. Migreni rahatlatır. Ayrıca kalbin güçlendirilmesinde ve sinir zafiyetlerin de faydalıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Bir bardak şu da 1 taşım kaynatılmak suretiyle bir tatlı kaşığı nane kullanılır. Hazırlanan çay ister sade, isterse limon ile kaynatılıp süzülerek içilir. Limonla kaynatılan nanenin mide üşütmesi üzerinde farklı bir etkisinin olduğu bilinmektedir.

Yan etkileri : Fazla kullanımında bulantı yapması muhtemel olduğu için ülseri ve gastriti olanlar fazla tüketmemelidir. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

nane-Mentha Piperita

nane-Mentha Piperita

Nane Yağının Faydaları

Nane Yağının Yapımında Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:Nane, Saf zeytinyağı, Gliserin

Hazırlanış Şekli:* Henüz çiçek açmamış naneler toplandıktan sonra ince ince kıyılarak ağzı kapanan bir kavanoza konur.

Bu işlemden sonra, içine saf zeytinyağı dökülerek doldurulan kavanozun ağzı sıkıca kapatılır.

* Altı hafta müddetle güneş altında bekletildikten sonra, kavanoz kaynar suda pişirilir ve içindeki karışım bir tülbentte süzülür.

Elde edilen nane yağnın kullanılması ile bünye sakinleşir ve yanık yaraları iyileştiği gibi tende yanık izleri de bırakmaz.

* Her evin ecza dolabında bulunması gereken nane yağı ayrıca, soğuğun neden olduğu şişikleri tedavi eder­ken kullanıldığında bir miktar gliserin ilave edilmelidir.

NANE

(Mentha)

Nane, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde çok yaygın olan bir bitkidir.Nanelerin pek çok çeşidi vardır.Dokuzuncu yüzyılda bu konuda yazılan bir keşiş şunları belirtmiştir: “İnsanın nane çeşitlerini, nanenin yararlarını ve nanenin değişik adlarını saymaya kalkması, Kızıl Denizdeki balıkları saymaya kalkmasına benzer.”

Nane, başağrıları için kullanılan en doğal ilaçların başında gelir.Güzel kokusu ve lezzeti ile sevilerek içilen nane, hazım bozukluklarından veya safra kesesi rahatsızlıklarından kaynaklanan başağrılarında kullanılır.4 veya 5 nane yaprağı ( taze ya da kuru) bir çay fincanı kaynar suya atılır, üzeri sıkıca kapatılarak beş dakika bekletilir ve yemeklerden sonra günde bir veya iki kez içilir.Burun tıkanıklığından kaynaklanan ve alında yahut gözlerin arkasında yoğunlaşan başağrılarına, sinirsel kökenli başağrılarına da nane iyi gelir.

Ilık suda dinlendirilen nane yapraklarıyla yapılan kompres, migrene, sinirsel ağrılara, eklem yerlerindeki sızılara iyi gelir.Çünkü naneruhundaki mentolün ağrı kesici özelliği vardır.Naneruhu spazmları geçirdiği gibi, safra salgısını da harekete geçirir.

Nane çok kısa zamanda ürer.Naneyi kaynatıp içmek bulantı ve kusmaya iyi gelir.Nane yapraklarıyla alına yapılacak kompleksin de yararı olur.

Sıcak içilen nane, aoğuk algınlıklarında terleyerek ateş atmayı sağlar.Nane, adet gecikmelerinde eski çağlardan beri kullanılan bir ilaçtır.Bu söktürücü etkisi yüzünden, gebelik döneminde içilmemesi gerekir.

Doğal Antibiyotik Listesi

Şifalı bitkilerden oluşan doğal antibiyotikler listesi :

Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının sıklıkla ortaya çıktığı mevsimlerde ilaç ve antibiyotik almak yerine, tabiatın size sunduğu mucizelerden yararlanabilirsiniz.
Bazı bitkiler içerikdikleri hammaddeler itibari ile halk arasında doğal antibiyotikler olarak anılırlar.
Bu şifalı bitkiler vücudun direncini arttırarak ve dolayısıyla savunma mekanizmasını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzda bir kalkan işlevi oluştururlar.

Sarımsak: Sarımsak doğal antibiyotikler listesinin en başında gelir. Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın içinde A,B,C vitaminlerini bulunur.
Sarımsağın içerdiği ettiği yağ olan ‘Oleum allicine’, 1944 senesinde J. Cavallit ve J. Bailey adlı iki bilimadamı tarafından keşfedilmiştir. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit değerdedir.  Salgın hastalıklara karşı sarımsak bir koruma oluşturur. Enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.

Soğan:Soğan da vücudun direncini arttırarak savunma mekanizmasını güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı savunur. Soğuk algınlığı ve grip gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara iyi gelir.

Adaçayı: Adaçayının grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda koruyucu etkisi bilinen bir gerçektir. Adaçayı vücudu zinde tutar, güçlendirir. Bademcik iltihabı, öksürük sempomlarına iyi gelir. Fakat sürekli ve fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Hamilelerin kullanmasında sakıncalalar olduğu söylenmektedir. (düşük yapma tehlikesi nedeniyle).

Zencefil:Basit gribal enfeksiyonlardan kanser tedavilerine kadar pek çok alanlarda kullanılan zencefil de doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürür.

Ekinezya: Ekinezya çayı tam bir kış çayıdır. Soğuk havalarda içilen ekinezya çayı soğuk algınlığı ve grip gibi hatalıklara iyi gelir.

Kekik ve Nane : Hem tazesi hem kurusu baharat olarak kullanılan kekik ve nane de tabii ecza dolaplarının vazgeçilmezlerindendir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda içinlen kekik çayı ya da nane-limon ikilisi soğuk algınlığına birebirdir (Nane ve kekiğin faydaları). Ancak kullanılırken doğru kullanılmalıdır. Kekik kaynatılmaz, sıcak su kekiğin üzerine dökülür ve 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Önemli not: Kekik hamilelikte kullanılmamalıdır.

Arananlar:

  • antibiyotikler mail