Meyve ve Sebzeyi Bolca Tüketin; Çünkü…

Prof. Dr. Ömer Küçük, kanserden korunmak için fiziki aktivitenin artırılması, obezitenin önlenmesi, bol sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi..

ABD’de kanser araştırmalarıyla tanınan Küçük, 5. Uluslararası Beslenme ve Kanser Kongresi’ne katılmak için geldiği Elazığ’da, yaptığı açıklamada, çeşitli besinlerde kanser önleyici birçok maddenin bulunduğunu ama bunların tam nasıl çalıştıkları, mekanizmalarının ne olduğu, kanser üzerine etkilerinin nasıl olduğunun bilinmediğini belirtti.

Bazı besin maddelerinin kanseri önleyici etkilerinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilere olumlu etkisinin bulunduğunu ifade eden Küçük, şunları aktardı:bitkiblog sitesinde benzeri konular mevcut,bakabilirsiniz

”Kanserle mücadelede bütün sebze ve meyveler faydalı. En önemli şey bir tek sebzeyi veya bir tek meyveyi yememek. Her çeşit meyvede ve sebzede faydalı şeyler var. Kötü sebze diye bir şey yok. Sadece bazı besin maddeleri üzerinde daha çok araştırma yapıldığı için bilinirlikleri fazla. Örneğin brokoli üzerinde çok araştırma yapılmış. Meme ve prostat kanserine önleyici etkisi görülmüş. Domatesin ise kolon, meme ve prostat kanserine önleyici etkisi görülmüş. Ama benim önerim her çeşit sebzeyi ve meyveyi yemek. Özellikle sebzelerde değişik koruyucu maddeler var.”

OBEZİTE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Sebze ve meyve tüketmenin kanserden korunmak için önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Küçük, şöyle devam etti:

”Obez olmamak kanser riskini azaltıyor. Ama eğer fiziki aktivite yoksa yine kanser riski var. Hem obez olmayıp hem de fiziki aktivitesi fazla olanlarda kanser riski en aza iniyor. Yani her ikisinin de ayrı ayrı önleyici etkileri var. O yüzden bütün insanlara önerim, önce fiziki aktiviteyi artırmaları, sonra obeziteyi önlemeleri, sonra da bol sebze ve meyve tüketmeleri. Daha sonra da fazla yağlı, unlu, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden az yemeleri.”

Küçük, obezitenin diyetten başka doğal besin maddeleriyle önlenmesi için fikirlerin ortaya konulduğunu da söyledi.

Kansere yakalanmış hastaların beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektiğine de değinen Küçük, ”Bu hastalarda diyeti fazla sıkmamak lazım. Fazla kısıtlama yapmamak lazım” dedi.

Prof. Dr. Küçük, kanser tedavisinde en önemli unsurlardan birinin hastanın kilo kaybetmemesi olduğunu vurgulayarak, tedavilerin ardından daha sağlıklı yiyecek tablolarının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Antibiyotik Kullanımına Dikkat

Grip ve soğukalgınlığı hastalıklarında antibiyotik kullanımı :

Mevsim değişiklikleri ve hava şartlarındaki değişiklikler, ısı değişiklikleri havadaki nem oranının değişmesi gibi faktörler ile birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar son günlerde sıkça görülmekte. Tıp otoriteleri ve uzmanlar bu tip durumlar için önemle uyarıyorlar; “Gelişigüzel ve doktor önerisi olmadığı sürece antibiyotik kullanmayınız.”

Bu gibi basit hastalıklarda bilinçsizce kullanılan antibiyotikler  yeni enfeksiyonlara neden olabilirler. Bilinçsizce ve sık kullanılan antibiyotikler vücuttaki mikroorganizmaların direnç oluşturmasına sebep olmaktadır. Bilindiği üzere ise grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar bulaşıcı ve kişiden kişiye yayılan hatta kitlesel olabilen hastalıklardır.
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda antibiyotiklere başvurmadan önce ilk yapılması gereken şey, hasta olacağınızı veya olduğunuzu anladığınız an hemen doktora gitmektir. Erken tanı çok önemlidir. Hastalığın ilerlemesine izin vermememek gerekir. Bu gibi hastalıklarda bol C vitamini içeren meyveler tüketmek ve dinlenmek hastalığın iyileşme sürecinde en önemli unsurlardır.