KEKİK

KEKİK 300x284 KEKİK

KEKİK

Kekik:

Mayıs-eylül ayları arasında çiçek açan çok yıllık, çok dallı, odunsu ve küçük çalımsı bir bitkidir. Yol kenarlarında kurak bölgelerde, bilhassa dağlık yerlerde çok rastlanır.

Tabanda odunlaşmış bir gövdesi, ince dört köşeli ve kırmızımsı renkli dalları vardır. Yaprakları 1 cm kadar uzunlukta, oval, sapsız veya kısa saplıdır. Yapraklarda, uçucu yağ depo eden salgı tüyleri bulunur.

Çiçekler küçük, iki veya çok çiçekli pembemsi, mor-beyaz veya kırmızı renklerde, dalların uçlarında küresel durumlar teşkil ederler. Çanak ve taç yaprakları tüpsü ve lopludur. Anadolu’da oldukça yayılmış olup, birçok varyeteleri de vardır. Memleketimizde 37 kekik türü bulunmaktadır.

Halk arasında kekiğe benzeyen mercan köşk veya merzengüş (origanum) türleri; İstanbul kekiği, İzmir kekiği gibi adlarla kekik yerine kullanılmaktadır. Kekiğin sarımsı renkte bir uçucu yağı vardır.

Bu yağda önemli olan ve kokusunu veren thymol bulunur. Kekik, çay hâlinde mide ağrılarına karşı, dolaşım uyarıcısı, baharat olarak ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Thymol az dozlarda midevî, balgam söktürücü, sinir kuvvetlendirici ve boğaz ağrılarına karşı kullanılır. Yüksek dozlarda ise antiseptik ve kurt düşürücü olarak verilir.

 KEKİK

Kekik Faydaları

Ballıbabagiller familyasındandır. Anayurdu Avrupanın güneyi olup ülkemizde kekik türlerinden 40 kadarı güneş gören kurak tepeler ve sırtlarda kümeler oluşturarak yaygın ve doğal biçimde yetişmektedir. Bu türlerden en çok bilineni Adi kekik (T. vulgaris) 25-30 cm. kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen çokyıllık çalıdır. Yeşil-kahverengi dörtgen kesitli gövdesi, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Tüylerle kaplı gri-yeşil renkli, hoş kokulu ince yaprakları 1 cm. kadar uzunlukta olur. Bitkinin soluk erguvani renkli çiçekleri, yaz başı ile ortası arasında açar. Küre biçimli minik tohumları parlak kahverengidir. Bol güneşli yerleri ve suyu iyi akıntılı alkalik toprağı seven kekik, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Ayrıca, Avrupada bazı yerlerde kültürü yapılmakta, kış mevsimi dışında her zaman gövde çelikleri alınarak ya da ilk ve sonbaharda bitkinin tamamı veya kökü bölünerek de üretilmektedir.

devamını oku

Doğal Antibiyotik Listesi

Şifalı bitkilerden oluşan doğal antibiyotikler listesi :

Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının sıklıkla ortaya çıktığı mevsimlerde ilaç ve antibiyotik almak yerine, tabiatın size sunduğu mucizelerden yararlanabilirsiniz.
Bazı bitkiler içerikdikleri hammaddeler itibari ile halk arasında doğal antibiyotikler olarak anılırlar.
Bu şifalı bitkiler vücudun direncini arttırarak ve dolayısıyla savunma mekanizmasını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzda bir kalkan işlevi oluştururlar.

Sarımsak: Sarımsak doğal antibiyotikler listesinin en başında gelir. Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın içinde A,B,C vitaminlerini bulunur.
Sarımsağın içerdiği ettiği yağ olan ‘Oleum allicine’, 1944 senesinde J. Cavallit ve J. Bailey adlı iki bilimadamı tarafından keşfedilmiştir. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit değerdedir.  Salgın hastalıklara karşı sarımsak bir koruma oluşturur. Enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.

Soğan:Soğan da vücudun direncini arttırarak savunma mekanizmasını güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı savunur. Soğuk algınlığı ve grip gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara iyi gelir.

Adaçayı: Adaçayının grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda koruyucu etkisi bilinen bir gerçektir. Adaçayı vücudu zinde tutar, güçlendirir. Bademcik iltihabı, öksürük sempomlarına iyi gelir. Fakat sürekli ve fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Hamilelerin kullanmasında sakıncalalar olduğu söylenmektedir. (düşük yapma tehlikesi nedeniyle).

Zencefil:Basit gribal enfeksiyonlardan kanser tedavilerine kadar pek çok alanlarda kullanılan zencefil de doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürür.

Ekinezya: Ekinezya çayı tam bir kış çayıdır. Soğuk havalarda içilen ekinezya çayı soğuk algınlığı ve grip gibi hatalıklara iyi gelir.

Kekik ve Nane : Hem tazesi hem kurusu baharat olarak kullanılan kekik ve nane de tabii ecza dolaplarının vazgeçilmezlerindendir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda içinlen kekik çayı ya da nane-limon ikilisi soğuk algınlığına birebirdir (Nane ve kekiğin faydaları). Ancak kullanılırken doğru kullanılmalıdır. Kekik kaynatılmaz, sıcak su kekiğin üzerine dökülür ve 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Önemli not: Kekik hamilelikte kullanılmamalıdır.

Arananlar:

  • antibiyotikler mail

Kekik Yağı

KEKİK YAĞI NEYE İYİ GELİR– 

Diğer İsimleri : THYMUS VULGARİS, Nemamul Otu-Sater

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Tıkanık damarları açar, bilhassa kalp damarlarını açmada çok etkilidir. Bedeni ve ruhi dinçlik sağlar, sarılığı ve kollestrolü giderir. Mikrop öldürücüdür, alkol bağımlılığından kurtulmakta faydalıdır. Midevi, yatıştırıcı, kan dolaşımını hızlandırıcı, kurt düşürücü, iştah açıcı, mide bulantısını giderir, mideyi balgamdan temizler, mide gazım çıkarır, mide şişkinliğini giderir, ağır yemekleri hazmettirir, cildi güzelleştirir, idrarı ve adet kanını söktürür ve çoğaltır, mide ve ciğer üşütmelerinde faydalıdır, şehveti tahrik eder, karın ağrısını, göbek buruntusunu, kuluncu geçirir, hafızayı güçlendirir kalp sancısına iyi gelir, yelleri giderir, salgı bezlerinin düzenli çalışmasını temin eder, aybaşı ağrı ve sancılarında faydalıdır, kandaki şekeri düşürür, astım, bronşit ve iltihaplı zatülcempte faydalıdır, grip, beyin nezlesi ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardım eder, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır, akciğer şişmesinde, akciğer kanserinde, akut ve kronik bronşitte, astım ve buna bağlı öksürükte, boğmacada, bronşîardaki spazmı çözücü, spazma bağlı hazımsızlıkta, yorgunluk ve halsizlikte, bağırsak iltihabında, gözün görme gücünü artırıcı olarak kullanılır.

Artrit’te: eklemlerde ağrı ile birlikte şişlik, kızarıklık, eklem sertliği ve ateş bulunan durumda.

Kullanılışı:1 bardak kaynar suya, 2-3 gr kekik konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa içilir veya toz halinde günde 3 defa 2-3 gr içilir. Damarları açmak için 1 kg suya, 2 kaşık kekik, yarım kaşık nane konur, 10 dk kaynatılır, sabahlan aç karna 1 bardak içilir. 5 gr kekik 5 gr sirke az miktarda tuz ile içilirse balgamı söker.

Hafızayı kuvvetlendirir, kalp sancısına iyi gelir. Prostatta kekik suyu kereviz suyu ile içilir. Kalp rahatsızlıkları için bir miktar harnup ufak ufak parçalanır yeteri kadar suda 15-20 dk kaynatılır, indirildikten sonra bir miktar kekik aynı nisbette papatya konur, 10 dk bekletilip süzülür, sabah aç karna- akşam yemekten evvel 1 bardak içilir. Bağırsak kurtlarını düşürücü olarak kekik kaynatılır, suyu balla tatlandırılıp içilir. Soğuktan meydana gelen öksürükte kekik balla macun yapılıp yenilir.

Kekik içerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi edici etkisi olduğu ilmen isbat edilmiştir.

Bağırsak kanseri konulan bir hastada hastalığın verdiği acıyı hissetmeden 15 sene yaşamış 80 yaşın üzerinde vefat etmiştir.

Kekik, astım ve bronşite iyi gelir.

Boğmaca, bronşiyal astım ve balgamlı bronşit için kekik, sinir otu aynı nisbette karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı karışım konur, 1 dilim limon ilave edilir 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak içilir.

Göğüs yumuşatıcı, nefes açıcı, sigara içenler için göğüs temizleyici olarak sabahları aç karna 1 kaşık bal üzerine 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı çörekotu toz halinede konulup yenilir.

Aşırı doz karaciğeri rahatsız eder. Deri döküntülerine sebep olur. Kekik ve kekik yağı haşlanır. Hamile kadınlar ve guatrı olanlar kullanmamalıdır.

Haricen Kullanılışı: Romatizmada taze kekik lapa haline getirilir, sıcak olarak ağrıyan yere konulur.

Kekik yağı: Karaciğer yağlanması, bronşit ve astım için kekik yağı, mersin yağı, çam terebenti esansı, portakal yağı, biberiye yağı sabah aç karna, gece yatarken 1 çay bardağı su içerisine 5′er damla konularak içilir.

Astım ve bronşitte kekik yağı faydalıdır.

Kekik yağı safra artırıcı ve kurt düşürücü olarak kullanılır.

Kullanılışı: Günde 2-3 damla î kesme şekerle yenir.

Kekik yağı; kekik veya yağının hamile kadınlar ve guatırı olanlar kullanmamalıdırlar.

BEYAZ KEKİK – THYMUS CAPİTATUS

İçerisindeki kavrakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel ispat edilmiştir. Bağırsak kanserinde kullanılmış olumlu netice elde edilmiştir.

KARA KEKİK -THYMBRASPİCATA

Diğer İsimleri : Sater – Karabaş Kekik

Antiseptik ve uyarıcı olarak kullanılır. İçerisindeki kavrakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği ilmen isbat edilmiştir, bağırsak kanserinde kullanılmış müsbet netice elde edilmiştir.

Arananlar:

  • Canterbury tedavisi Mersin balığı havyarı mail