Karakafes Otu

KARAKAFES OTU -SYMPHYTUM OFFİCİNALE

Diğer İsimleri : Tıbbı Karakafes Otu – Merkep Kulağı

Kullanılan Kısımları : Kök ve yaprakları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılması: Karakafes otu kökünün kaynatılması ile elde edilen mayi bronşitte, zatülcempte, romatizmada, ishalde, basurda, kantükürme, kan kusma, öksürük, mide rahatsızlıkları ve kanamasında, bronşiyal iltihaplanmalarda, ege kemiği iltihaplanmasında kullanılır.

Dahilen Kullanılması:1 bardak kaynar suya, 5 gr ince doğranmış kök veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Haricen Kullanılması: Kaynatılan su ile gargara yapıldığında boğaz iltihabını ve anjini yok eder. Haşlanan suyu ile yüze mesaj yapılırsa yüzdeki kırışıkları düzeltir. Gece gelen ağrılara, incinme ve burkulmaya, ezik ve bereye felçli uzuvların üzerine sıcak lapa halinde, el ve ayaktaki kemiklerin deforme olmaları halinde, varis şişliklerinde, romatizmal adale şişlerinde, kramplarda, damar şişkinliklerinde, boyun ağrılarında, kemik iltihaplanmasında lapa halinde, romatizma ağrılarında, gut ve kemik ağrılarında, kan devranı bozukluklarında, omuzlar arası ağırşak rahatsızlıklarında banyo halinde. Varis, bacaklardaki dolaşım bozukluğu ve kemik kırıklarında kaynatılan suyun içine sokmak sureti ile kullanılır. Sedefte; kara kafes kökleri toz haline getirilir, lapa halinde hastalıklı bölgeye konulur. Birkaç gün devam edilir.

Karak kafes yapraklan kaynatılır, küvete konulur, banyo yapılır. Karakafes hülasası kara kafes kökleri ince ince doğranır. Kavanoza doldurulur. Üstübaşa keskin sirke konulur. 14 gün sıcak bir yerde veya güneşte bekletilir, süzülüp, kullanılır.