Isırgan ( urtica dioica )

Özellikleri : 50-150 cm kadar büyüyebilen ve yakıcı tüyleri olan yaprak kenarları dişli bir ya da çok yıllık bitkidir. İnsan derisi ile temas eden yaprak yanma hissi ve kızarıklık hissi uyandırır. Tüm türleri dünya genelinde yaygın olan bu bitki yabani olarak ılıman bölgelerde yetişmektedir. Sağlık açısından hergün bir bardak ısırgan otu çayı içilmesi faydalıdır. Her tür ısırgan otu, Türkiye’de yetişmektedir. Yunan Hekim Dioskurides şöyle demiştir : “Taze toplanan yaprakları ile burun kanamalarını ve yaraların mikrop kapmasını önlemekte, mirrayla yapılan yemeği ise menstürasyon kanamaları için kullanılmaktadır.” En az bir yılda bir kere ısırgan yemeği yenmesi gerekir. Bazı bölgelerimizde genç ısırgan yapraklarından yemek ve börekler yapılmaktır.
Faydalanılan Hastalıklar :
* Demir eksiliği ve kansızlıkta
* Vucutta biriken ödem ve itihabın atılmasında
* Dahilen idrar yolları itihablarında haricen romatizmaya karşı
* Vucut salgı bezlerini aktive edici
* Anne sütünü arttırdığı deneylerle kanıtlanmıştır.
* Kanı temizleyici, idrar söktürücü etkisi vardır
* Adet söktürücü, ishal ve kurt düşürücü etkisi açısından kullanılmıştır.
* Yakın dönemlerde adı kanser ile birlikte çok sık anılmaya başlanmıştır. Kansere karşı korunmada kullanılmaktadır. Fakat şu ana kadar onaylanmış bir durum söz konusu değildir. Çünkü ısırgan otu tüm hücreleri beslemektedir.
* Nefes yollarını açar
* Böbrek kumlarını döker
* Şeker hastalığına iyi gelir.
* Teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrılarına iyi gelir.
* Sedef hastalığı için bitkinin haşlanan yaprakları cild üzerine konur.
* Sapları yere yakın bölümlerinden kesilerek, siyatik, romatizma ve gut hastalıklarında direk ağrıyan bölgelere sürülür.
* Siyatikte, ayak ekleminden başlamak suretiyle dıştan kalçaya kadar, ordan da bacağın içinden topuğa kadar sürülerek bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle birlikte uzun süreli ve rahatlatıcı bir sıcaklık olur ve ağrı diner. Bu durum 2 kez tekrar edilir. Son olarak kalçadan başlanıp aşağı inilir.
* Isırgan kansere yakalanmadan önce çok faydalı olmakla beraber bağışıklı sistemini kuvvetlendirmektedir.
* Akciğer kanserinde de aynı şekilde, kereviz, ebegümeci ve maydanoz ile birlikte haşlanarak çay olarak içilmesinin önleyici etki yaptığı tespit edilmiştir.
Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş ve ince kıyılmış yarım tatlı kaşığı yaprak bir su bardağı kaynar suda haşlanır yarım dakika civarında demlenip süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Isırgan Tohumu : Bağışıklı sistemi kuvvetlendirmek ve kanser riskini azaltmak amacıyla 1 kg bal içine 100 gram ısırgan tohumu karıştırılığ tüketilir.
Isırgan Otu Yağı : Saç dökülmesinde ve romatizmal ağrıların dindirilmesinde faydalıdır.

Yan etkileri : Hormon ihtiva etmesi nedeniyle, kanserli hücreleri besler ve yayılmayı çoğaltabilir. Halk arasında kansere karşı kür olarak kullanılmaktadır. Tek başına kansere karşı etkili değildir. Bu nedenle kanser olmadan kullanılması gerekmektedir.
isirgan3g

isirgan2

Isırgan Otu

isirganIsırgan Otu: Isırgan otu kkünden yapraklarına kadar şifayla dolu bir bitkidir. Herkesin kolayca ulaşabilir pazarlarda da satılmaktadır. A, B, C grubu vitainler ve Mineraller bakımından oldukça zengindir. Ayıca içeriğinde Potasyum tuzları, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin, klorofil ve demir de bulunmaktadır.

Isırgan Otunun Faydaları: Isırganotu, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, solunum sistemi balgamlanmasında, mide kramplarında ve ülserlerinde, bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında öncelikle önerilir. Değerli etken maddeleri alabilmek için, çay hazırlanırken, yapraklar yalnızca haşlanır kaynatılmaz.

Isırganotu Mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde de bitki çok iyi bir yardımcıdır. Kan yaptırıcı özelliği sayesinde, kansızlık solgunluklarında, alyuvarlar eksikliğinde, anemi de yardımcı olur. 2 sap ısırgan otunu bir su bardağı kaynar suyla demleyip 3 – 4 dakika ocakta kaynatıp 10 dakika dinlendirilir ve süzüldükten sonra saç diplerine masaj yapılırsa yıpranan saçlar eski sağlığına kavuşur, saç dökülmesi durur, eğer kökleri ölmediyse saçlarınız yeniden çıkmaya başlar. İştah açıcı özelliği vardır. Egzama ve çıbanlara karşı faydalıdır. İdrarı arttırır ve kanı temizler. İdrar yolları hastalıkları ve idrar yolları iltihaplanmasında faydalıdır. Vücuttaki ödemin engellenmesi tedavilerinde etkilidir. Halk arasında kansere iyi geldiği ve kansere karşı korunmada etkili olduğu bilinmektedir.

Isırganotu Nasıl Tüketilmelidir: Isırgan otu salatalarda ve yemeklerde kullnıldığı gibi, çay olarakta tüketilebilir. Çayını kaynatmamak gerekir, kaynar suda bekletilerek hazırlanmalıdır.

ISIRGAN OTU FAYDALARI

Isırgan Otu ve Faydaları 150x150 ISIRGAN OTU FAYDALARI

Isırgan Otu ve Faydaları

Isırgan Otu Faydaları

Isırgan Otunun Faydaları,Isırgan Otunun Yararları,Isırgan Otu Ne İşe Yarar, Isırgan Otu Neye Yarar,Isırgan Otu Neye İyi Gelir,Isırgan Otu ve Faydaları,Isırgan Otu ve Kanser
Isırgan otu, kökünden yaprağına şifa dağıtan bir bitki.. Eski çağlarda da tedavi amaçlı kullanılan ve günümüzde hala saygınlığını yitirmeyen bu değerli bitkinin faydlar konusunda bilginiz var mı ? Bu makalemiz, ısırgan otunun faydaları üzerine..
Isırgan Otunun Faydaları,Isırgan Otunun Yararları,Isırgan Otu Ne İşe Yarar, Isırgan Otu Neye Yarar,Isırgan Otu Neye İyi Gelir,Isırgan Otu ve Faydaları,Isırgan Otu ve Kanser
* İdrar yolları hastalıkları ve iltihapları için oldukça faydalıdır.
* Kabızlık problemi için çözüm sunar..
* Isırgan otu, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında çok faydalıdır.
* Dalak hastalıklarında iyileştirici etkileri vardır.
* Solunum yolları hastalıkları için fayda sağlar.
* Mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde de bitki çok iyi bir yardımcıdır.
* Belirli bir yaştan sonra bedendeki demir miktarı azalmaya başlar. Bu nedenle, yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür, kişi yaşlandığını düşünmeye başlar ve verimliliği giderek azalır. Işte bu durumlarda, demir içerikli taze ısırgan otu ile çok olumlu sonuçlar alınabilir.
* Bir ısırgan otu küründen sonra, kişi kendini çok kısa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalısma gücü geri gelir, dış görünüm olarak da belirgin bir düzelme başlar. *  Ödemlerde, ısırgan otu bedendeki fazla sıvıyı emerek büyük yararlar sağlar.
*  Romatizma ve gut hastalıklarında yardımcı olur.
* Damar tıkanıklıklarında da (baldırlarda), ısırganotu çok büyük yardımlar sağlar. Bu hastalığı çeken bazı kişiler, ağer zaman geçirmeden, ısırgan otu kökü ayak banyoları yapacak olurlarsa, olası bir bacak kesilmesinden kurtulabilirler.
* Her tür kramp, nerden gelirse gelsin, kan dolaşımı bozukluğunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda, bitkinin kaynama suyula masaj veya banyo yapmak fayda sağlayacaktır. Bu durum, koroner damarlarının daralması gibi özel durumlarda da geçerlidir. Belden yukarısı banyo küvetine doğru eğilir ve kaynatılmış bitkinin ılık suyuyla kalp bölgesine hafifçe masaj yapılır. Siyatik, lumbago ve kollarda, bacaklarda oluşan sinir iltihaplanmaları nda, ağrılı bölgelere, yapraklı taze ısırgan otu dalı hafifçe sürülür.
* Son yapılan araştırmalar neticesinde, ısırgan otu kanser üzerinde olumlu etkilere sahip bir bitkidir.
Isırgan Otunun Faydaları,Isırgan Otunun Yararları,Isırgan Otu Ne İşe Yarar, Isırgan Otu Neye Yarar,Isırgan Otu Neye İyi Gelir,Isırgan Otu ve Faydaları,Isırgan Otu ve Kanser

Arananlar:

  • ısırgan otunun faydaları
  • ısırgan otu neye yarar
  • isirgan õtu
  • ısırgan otu ne işe yarar