Havuç (daucus carota)

Maydanozgillerden; uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini ve karotin vardır.

Faydası : Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Mide ve bağırsak kanamalarını keser. Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir. Anne sütünü artırır. Cilt ve göz hastalıklarını önler. Böbrek ağrılarını dindirir.

Vücuda kuvvet verir. Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir. Veremde de faydalıdır. Mide ve onikiparmak ülserinde şikayetleri giderir. Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür. Aybaşı halinin muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırıklıklarını giderir. Görme gücünü artırır.

Siyah havuç

Siyah havuç; şalgam suyunun da hammaddesidir.

Taze siyah havuç yemenin tam mevsimi kış aylarıdır.

Sağlıklı yaşam için; siyah havucun rendesi, salatası veya suyu kullanılmalıdır.

Siyah havuç suyu; tuz veya mayadan dolayı şalgam suyu içemeyenler için çok iyi bir seçenektir.

Konya Ereğli’de tamamen organik olarak üretilen siyah havuç ve suyu dünya liderlerinin de vazgeçilmez içeceği oldu.

Fakat iç piyasada bulmakta zorlanılıyor.

Ülkemizde birçok firma siyah havuç suyu üretmeye ve ihraç etmeye başladı.

Siyah havuç suyu; bir çok devlet adamlarının yanı sıra ünlü sinema sanatçıları ve dünya çapında tanınmış mankenlerin vazgeçilmez sabah içeceği olarak vazgeçilmez meyve suyu özelliğini almış durumda.

Kalp hastalıklarından kanserin önlenmesine kadar bir dizi faydaları olduğu için ’siyah mucize’ olarak tanıtılan siyah havuç suyu içmek sağlık için çok önemli destek olacaktır.

Öğrencilerin sınav stresini yenmeleri için beslenmelerine dikkat ederken, özellikle sınav sabahı öncesi yapılan kahvaltıda sakinleştirici özelliğinden dolayı bir çay bardağı siyah havuç suyu yoksa turuncu havuç suyu içmeleri önerilmekte.

Siyah havuca rengini içinde yüksek düzeyde içerdiği antosiyanin ve bir miktar içerdiği karoten vermektedir. Cilt ve göz hastalıkları için faydalı olmasının yanında kalp hastalıkları ve kanseri de önlüyor.

Siyah havucun içinde bulunan anthocyanin adı verilen mor pigmentler çok güçlü antioksidan işlevi görüyor.

Kansere karşı kuvvetli antoksidan özelliğinden yararlanılmalıdır.

Konu üzerinde çalışanlara göre; havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, hem ishal kesici, hem kabızlık giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor.

Siyah havuç veya suyu kansızlık halinde; sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.

Konu üzerinde çalışanlara göre; havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.

Konu üzerinde çalışanlara göre; suyu, aç karnına içildiğinde; mide ve oniki parmak ülserinde şikayetlerinde faydalı olmakta.

Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalı olmaktadır.

Siyah havuç suyunun kansızlığa iyi geldiği, çocuk ishallerini kesmede yardımcı olduğu ve bağırsak iltihaplarının giderilmesine katkı sağladığı eski bir Türk Halk Tıbbı bilgisidir.

Havuç – Havuç Tohumu

HAVUÇ

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Bağırsak kurtlarını düşürmek için. Özellikle (tenya-şerit) e karşı havuç kaynatılır, suyundan 30 gr sabah aç karna 30 gr diğer bir zamanda içilir.

Bronşitte; 1 kilo suya, 30 gr havuç doğranır, kaynatılır, süzülür, bir miktar şeker konulur, 24 saatte tüketilir.

Cilt güzelliği; 1 kilo suya, 30 gr kurutulmuş havuç konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir, 21 gün devam edilir. (Gözün görme gücünü artırmak için; 1 kilo suya, 50 gr kuru havuç doğranır, 15 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, suyundan günde 2 bardak içilir.

İshali kesmek için; birkaç gün havuç yenilmeye devam edilir. Hastalık sonrası hallerde (iyileşme dönemi); bolca havuç yenilir.

Öksürükte; 1 kilo suya, 100 gr havuç doğranır, 10 dk kaynatılır, suyu 1 günde birkaç defada tüketilir.

Mide ağrılarında; havuç yenilirse faydalı olur.

Kireçlenmelerde; havuç, turp rendelenir, beraber yenilir (kireçlenmenin başlıca sebeplerinden biri olan tulum ve kaşar peynirleri yenilmemelidir). Havuç, maydanoz, limon, zeytinyağı salata şeklinde yenirse karaciğer ve kolesterol için çok faydalıdır.

Havuç yemeklerden 30 dk evvel aç karna rendelenmiş havuç yenilirse şeritleri döker yenmeye 1 hafta devam edilmelidir. Havuç üzümle kaynatılır, süzülür, suyu içilirse basura iyi gelir. Turşusu mideyi ve karaciğeri kuvvetlendirir, vereme iyi gelir. Aç karna haşlanmış havuç yenirse sesi açar, yelleri çıkarır, diş etlerini kuvvetlendirir.

Havuç sarımsakla yenirse bacak ağrılarına iyi gelir. Mide ve 12 parmak ülserinde faydalıdır. Balgamı keser, giderir. Havuç kaynatılır, ezilecek kıvama gelince indirilip ezilir. Bu şekilde yenilirse cinsi arzuyu artırır, meniyi çoğaltır, yelleri çıkarır. Havuç ezmesine havlıcan, zencefil, karanfil, tarçın gibi şeyler de ilave edilerek yenilirse şehveti daha çabuk tahrik eder.

Çocukların bağırsak kurtları havuç yedirmek sureti ile düşürülebilir. Aç karna yenilmelidir. Havuç idrarı fazlalaştırır, vücuttaki zehirlerin dışarıya atılmasını sağlar.

Havuç etle yenilirse etin ürik asidini temizler. Şeker hastalarına havuç, yemeleri tavsiye olunur.

Haricen Kullanılışı: Kadınlarda, göğüs sertleşmesinde havuç suyuna batırılmış bez göğüs üzerine sarılır.

Göğüslerin sarkmasını ve pörsümesini önlemek için; çiğ havuç rendelenir, göğüsler üzerine konulur, 20 dk bekletilir, 90°’lik alkol su ile karıştırılır, göğüsler silinir.

Kaşıntılarda; havuç rendelenir, kaşınan yerlere sürülür. Yara (kesik yaraları); havuç haşlanıp sarılır.

Varis ülserinde; havuç yaprağı ezilip sarılır.

Soğuğun sebep olduğu yaralarda; 1 kilo suya, 10 gr havuç yaprağı doğranır, 20 dk aynatılır, su ile sabah-akşam banyo yapılır.

İltihaplı yaralarda; havuç rendelenir, yaranın üzerine sarılır. Güneş yanıklarında taze havuç lapa haline getirilip konulur. Kuru kabuklu deri hastalıklarında, sıracada sıcak havuç lapası tatbik olunur.

Sedefte; 1 fincan havuç suyunda 1 tatlı kaşığı bira mayası eritilir. Akşamları hastalıklı deriye sürülür.

İyi olmayan yaralara; tohumları toz haline getirilip konulur. Yaprağı da aynı şekilde toz haline getirilip konulur.

Hamile kadın havuç tohumunu tütsü yapıp üzerine otursa karındaki ölü çocuğu düşürür.

HAVUÇ TOHUMU – DAUCUS CAROTA

Kullanılan Kısımları : Tohumu, meyvesi

Havuç, A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, D-E vitaminleri, malik asidi, sitrik asidi, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, bakır, fosfor, klor maddelerini ihtiva eder.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Karaciğer ve sarılık hastalıklarında faydalıdır. Istiska hastalığına (karında su toplanması) çok iyi gelir, cinsi gücü artırır, aybaşı kanamalarını söktürür, ifrazatını artırır, anne sütünü çoğaltır, romatoid artritte, baldırlarda meydana gelen ağrılajda faydalıdır.

Kalp krizi riskini azaltır, gözleri kuvvetlendirir, kan yapımını artırır, kanı temizler, alyuvarları çoğaltır, pekliği giderir, vücudun güçlenmesini sağlar böbrekleri çalıştırır, vücudun bütün damar ve deliklerini açar, sırt ağrılarına, zatülcempe iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr havuç tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Tohum toz haline getirilir, günde 3 defa 1-3 gr içilir.

Romatoid artritte, havuç tohumu, ardıç tohumu, defne tohumu, ısırgan tohumu 50′şer gr toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir (denenmiştir).

Saiyah havuç

Siyah havuç Kuşadası, Anamur ve son yıllarda Konya ve çevresinde yetiştirilen bir sebzedir. Siyah havucun kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Yaprakları ise çok parçalı, çiçekleri şemsiye biçiminde bir arada bulunmakta, küçük, beyaz ve sık yapılıdır. Siyah havucun derin, yumuşak ve kumlu topraklarda iyi yetiştiği gözlemlenmiştir.

Siyah Havucun Faydaları;

Verem hastalığında da faydalıdır.

Mide ve on iki parmak ülserinde şikâyetleri giderir.

Kalp hastalıkları ve damar sertliğinin önlenmesinde faydalıdır.

İdrar ve bağırsak söktürür.

Sarılıkta faydalıdır.

İştah açar.

Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Diş etlerini kuvvetlendirir.

Yüz ve boyun kırışıklarını giderir.

Görme gücünü artırır.

Kabızlığı giderir.

Çocuk ishallerini keser.

Bağırsak iltihaplarını giderir.

Kansızlığı giderir.

Cilde canlılık verir.

Anne sütünü artırır.

Cilt ve göz hastalıklarını önler.

Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir

A Vitamini

A Vitamini Neye iyi Gelir

 

A vitamini eksikliği çok fazla rastlanmamaktadır. Bu eksiklik görme kaybı, iskelet gelişiminde duraksama, deride pullanma ve vücutta aknelerin oluşması  ile gözlemlenebilmektedir.

  • Göz hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Görme sorunları ve körlük ihtimaline iyi gelir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine faydalıdır
  • Cildin yenilenmesi konusunda çok etkindir
  • Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir ( Özellikle Ülser tedavisinde etkin olarak kullanılır )
  • Akciğer enfeksiyonlarını tedavi eder
  • Böbrek enfeksiyonlarının tedavisi konusunda yardımcıdır
  • Mukus salgılayan salgı bezlerini onarır
  • Mikrobik olmayan Soğuk algınlıklarının tedavisi için faydalıdır
  • Dişlerin ve kemiklerin oluşum ve onarımında yardımcıdır
  • Dokuların onarımı ve yenilenmesini destekler
  • Antioksidandır
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engellemek için olumlu hücreleri güçlendirir
  • Hücre yenilemesi özelliği ile yaşlanmayı geciktirme özelliği vardır
  • Enfeksiyon oluşumuna karşı vücut direncini artırır

Besin olarak adı retinoldür. retinol içeren gıdalar tüketerek vücudun ihtiyacı olan A Vitamini sağlanır. Bu besinleri aramaya gerek yoktur çünkü aslında her yerde mevcut ve farkına varmadan neredeyse aldığımız tüm gıdalar A vitaminini içermektedir. A vitamini kendi içerisinde bir çok farklı türü içermekle beraber her gıdadan aldığımız A vitamini grubu farklıdır.

 

Hangi gıdalar A Vitamini İçerir

A Vitamini İçeren Hayvansal Besinler

  • Yoğurt
  • Süt ( İnek Sütü )
  • Yumurta
  • Peynir
  • Keçi Sütü
  • Tavuk eti
  • Koyun eti
  • Sığır eti
  • Hindi eti
  • Ciğer ( Tavuk, Koyun, Dana)
  • Karides
  • Somon balığı
  • Pisi balığı
  • Morina balığı
  • Ton balığı

avitaminiet

A Vitamini İçeren Bitkisel Besinler

  • Brüksel lahanası
  • Kayısı
  • Maydanoz
  • Nane
  • Brokoli
  • Şalgam yeşillikleri
  • Bal kabağı
  • Marul
  • Kavun
  • Patates
  • Domates
  • Ispanak
  • Havuç
  • Yeşil bezelye
  • Kara lahana
  • Dolmalık biber
  • Pırasa
  • Kuşkonmaz
  • Kırmızı biber
  • Greyfurt
  • Yeşil  Taze fasulye

avitaminisebze

A Vitamininin Zararı varmıdır ?

Bu vitamini yukarıda da görebileceğiniz gibi neredeyse tüm gıdalardan alınabildiği için fazla A-Vitamini vücuda doğal olarak alınmaktadır. İlaç ve takviye olarak alınan gıdaların zaten fazla giren A vitamini vücudun kaldıramaması sonucu A Vitamini zehirlenmesine yol açabilmektedir.

İleri düzeyde A Vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız muhakkak bir Doktora baş vurmanızı rica ediyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz gıdaların hepsini birden tüketmeye çalışmanız durumu çözmeyecektir. Aynı zamanda sorun A vitamini eksikliği olmayabilir ve unutmamak gerekir erken teşhis her türlü sağlık sorununu çözer.

Sağlıkla kalmanız dileğiyle…

Arananlar:

  • koyun eti mail
  • Karides mail
  • Pisi balığı mail
  • Siyah Morina Sablefish mail
  • Wagyu Sığır Eti mail