Meyan Kökü

Meyan Kökü ( Glycyrrhiza glabra )

meyan kökü

meyan kökü

Özellik : Fasulyegiller ailesinden olan bu bitki Türkiye’de daha çok güney ve batı Anadolu bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Çok yıllık bir bitki olup, mavi morumsu çiçekleri ile 50-100 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Ayrıca güneybatı Asya ve Akdeniz ülkelerinde de yetişen meyan kökünün toprak altı bölümleri serinletici içki yapımında ve tıp biliminde kullanılmaktadır.  Yani bitkinin kök kısımları kullanılmaktadır.  Ekim ve Kasım aylarında kökleri çıkartılarak , iyice yıkanıp temizlenir. Değişik ve yoğun tadı sebebiyle ilaçlara tad vermek amacıyla, şekercilikte, sigara yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca meşrubat yapımında ve kola tipi içeceklerde aromatik olarak kullanılmaktadır.

Meyan kökü neye iyi gelir, hangi hastalıklara önerilir?

Tam anlamıyla bağışıklık sisteminin yeterli çalışmaması veya zayıflaması sebebiyle meysana çıkan, Behçet hastalığı, Sedef, Pernisioz Anemi, Vitiligo gibi hastalıklarda tıbbi tedaviye yardımcı amaçlı kullanılır. Ayrıca depresyon sebepli sinir bozukluklarında, kullanılabileceği bildirilmiştir.  Solunum yolları, ağız bölgelerinde yaralar ve astıma karşı kullanılır. Tansiyonu dengeleyen, öksürüğü kesern, iştahı açan, karın ağrısına iyi gelen, egzama ve ses kısıklığına, Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine yararlı özellikleri bulunmaktadır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Kurutulmuş meyan kökü kökleri, kıyılarak,  kapalı kaplarda hava almayacak biçimde saklanır. 1 çay kaşığı meyan kökü, bir bardak suda haşlanmalı ve her yemekten sonra üç öğün içilir.

Yan Etkileri : Uzun süreli kullanımında alışkanlık yaptığı bilinmektedir. Yüksek tansiyonu olanlar, kanda potasyum eksikliği olanlar ve karaciğer iltihabı olanların kullanmaması gerekmektedir.