Frenk İnciri, Frenk Maydonozu, Frenk Üzümü

FRENK İNCİRİ -OPUNTİA FİCUS -İNDİCA

Diğer İsimleri: Hint İnciri, Kaynana Dili, Mart Yemişi

Kullanılan Kısımları: Meyvesi ve yaprakları

Dahilen Kullanılışı: Meyvesi yumuşatıcıdır, idrar ve kan söktürür, urları eritir, harareti keser, prostatta faydalıdır, meyvelerinden yenilir.

Dizanteride ve ishal kesici olarak frenk inciri yaprağı toz haline getirilir, 4 gr içilir (tıbbın aciz kaldığı ishali durdurur). Kan kaybında frenk inciri pişirilip yenilirse kan kaybedenlerde faydalı olur.

Haricen Kullanılışı: Frenk inciri yaprağının suyu sıkılır, arpa unu ile karıştırılır, lapa şeklinde urların üzerine konulur. Frenk inciri sütü merhem haline getirilir, katı urların üzerine konulur.

Sıracada frenk inciri sütü sıracalı cilde sürülür. Frenk inciri sütü merhem haline getirilir, lapa halinde çıbanın üzerine konulur.

FRENK MAYDONOZU -ANTHRİSCUS CEREFOLİUM

Diğer İsimleri : Tatlı Baldıran-Yabani Frenk Maydonozu

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları- tohumu-toprak üstü kısımları

Toplama Zamanı : Mayıs-Haziran

Kurutma Şekli : Tohumları sonbaharda gölgede

Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, hazmettirici, balgam söktürücü, kuvvet vericidir, aybaşı kanaması çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydonozu tohumları toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder.

YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini önler, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır lapa haline getirilip göğüse konulur.

Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır lapa halinde konulur.

YABANİ FRENK MAYDONOZU -ANTHRİSCUS SYLVESTRİS: Çiçekli dalları veya tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır.

FRENK ÜZÜMÜ -RİBES NİGRUM

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, meyvesi

Dahilen Kullanılışı: İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, vücuda rahatlık verir, böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur, karında toplanan suyu çıkarır, karaciğerin şişliğini indirir, sarılık hastalığını giderir, idrar artırıcı ve terleticidir. Romatizma ve kireçlenmelerde faydalıdır, sindirim yollarındaki iltihabı temizler, kabızlığı giderir, görme bozukluklarına, damar ve sinir rahatsızlıklarına çok iyi gelir.

Kullanılışı: Yaprakları kaynar suda 10 dk bekletilir, çay gibi içilir. Yaprakları kaynar suda 1 gün bekletilir, basurda, romatizmalarda ve idrar yolu hastalıklarında içilir.

Meyvesi midevidir, gıda olarak yenilir, şurubu çok besleyicidir kabızlığı giderir, görme bozukluklarına ve sinir rahatsızlıklarına iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Ağız yaralarında, diş eti kanamalarında, kurutulmuş meyveler kaynar suda bir müddet bekletilir, suyu ile gargara yapılır.

DOĞU FRENK ÜZÜMÜ -RİBES ORİENTALE

KIRMIZI FRENK ÜZÜMÜ -RİBES RUBRUM Cinslerinin yapraklarıda aynı maksatla kullanılır.

BEKTAŞİ ÜZÜMÜ -RİBES UVA-CRİSPA Taze meyveleri kabızlığı giderici, idrar söktürücü, midevi ve iştah açıcı olarak yenilir.

Kırmızı frenk üzümü


Tanıtım :

•Taşkırangillerden; bir çalıdır.
•Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır.
•Tadı mayhoştur.
•150 kadar türü vardır.
•Daha çok şurubu yapılarak kullanılır.
•İçeriğinde organik asitler vardır.

Faydaları :

•İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
•İdrar söktürür, vücuda rahatlık verir.
•Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı olur.
•Karında toplanan suyu söker.
•Karaciğer şişliğini giderir.
•Sarılığı giderir.
•Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır.
•Sindirim yollarındaki iltihapları temizler.
•Şurubu, çok besleyicidir

FRENK KİMYONU

FRENK KİMYONU
Orjinal Adı :Carum carvi
Diğer Adları: Karaman kimyonu, Keraviye

Bilgi
Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa  ile Batı Asya’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişen ve aslında  yabani bir bitki olan frenk kimyonunun Avrupa’da uzun zamandan beri kültürü  yapılmakta, bitki insan eliyle yetiştirilmektedir. 100 cm’ye kadar boylanabilen iki yıllık otsu bitkidir. Kazık kökü; dallara ayrılan yapıda, gövdesi ince parçalı, açık yeşil renkli tüylü yaprakları; yaz ortasına doğru şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarımsı beyaz renkli küçük çiçekleri vardır, iki tanesi bir kapsül içinde yer alan kahverengi küçük tohumları hilal biçiminde olup, olgunlaşınca kapsülden dökülürler. Yumuşak toprakları seven frenk kimyonu bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır.

Frenk kimyonu, karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6′ya varan  orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir. Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları  ise, yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için et yemeklerine, bunlar pişerken serpilir. Çeşni vermesi için kimi yiyeceklere de katılır.

Frenk kimyonu neye iyi gelir? Tıbbi Kullanım alanları nelerdir?
Bedene yararları taş devrinden beri bilinen, eski Mısırlıların ve İpek Yolu
konaklama yerlerinin mezarlarında artıkları bulunan frenk kimyonunun tıbbi
etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
• Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
• Bedeni uyarıcı ve iştah açıcıdır.
• Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını
iyileştirici etkisi vardır.
• İdrar söktürücüdür.
• Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir.
• Bronşitte ve astıma eşlik eden bronşit durumunda rahatlatıcıdır.
• Diyareyi (ishal) keser.

Bu etkileri sağlamak üzere bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp geniş bir kâğıdın üzerine başaşağı tutularak  silkelenip  tohumların dökülmesi sağlanır. Böylece toplanan ya da piyasadan alınan tohumlardan infüzyon hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı alıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
• Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. Bunun için aynı
infüzyonla ılıkken günde birkaç kez derin gargara yapılır.
• Nefesin kokusunu da temizler. Bunu sağlamak üzere de, kuru frenk kimyonu
tohumları ağızda çiğnenir.