Öksürük otu – Tussilago farfara

Özellikleri : Öksürük otu Yapraklarında, tanen, inülin, şekerler ve fitosterol gibi maddeler ve uçucu yağlar olan bir bitkidir. Müsilaj etkisi mevcuttur. Nemli sırtlarda ve gevşek topraklarda yetişen otsu bir bitkidir. Yine yaprakları etli, atları tüylü, beyaz görünüştedir. Çiçekleri, ilkbaharda tüm bitkilerinden çiçeklerinden önce açar.  İlkbahar başlarında toplanan çiçekler gölge bir yerde kurumaya bırakılır. Yaprakları da yaz aylarında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Önerilen Hastalıklar : Sinirleri yatıştırır. Tüm solunum yolu rahatsızlıklarında, öksürüğü keser ve balgamı söker. Göğsü yumuşatır. Nezle ve gripte, akut bronşitte faydalıdır. Nefes darlığı ve astım şikayetlerini giderir.

Kullanım şekli ve dozu : 1-2 tatlı kaşığı yaprak ve çiçek karışımı bir bardak kaynar suyun içinde 10 dakika demlendirip tüketilmek suretiyle kullanılır. Günde 2-3 defa kullanılır. Taze sıkılmış öz suyu kulak ağrılarına iyi gelir.

Öksürük otu-Tussilago farfara

Farfara Otu

FARFARA OTU -TUSSİLAGO FARFARA

Diğer İsimleri : Öksürük Otu, Sulandık Otu, Deve Tabanı

Kullanılan Kısımları : Yaprağı ve çiçekleri, kökü, usaresi

Toplama Zamanı : Çiçekler Nisan, yapraklar Temmuz-Ağustos

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kan temizleyici, terletici, dağıtıcı, eritici, yara iyi edicidir, öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır, göğüs zarı iltihabında, başlangıç halindeki tüberkülozda, acılı ses kısıklığında ve müzmin öksürükte faydalıdır.

İdrar söktürür, vücuda kuvvet verir, göğüs ve ciğer iltihaplarında faydalıdır, soğuk algınlığına ve nefes borusu iltihabına iyi gelir, ağrı kesici, sinir yatıştırıcıdır, balgam söktürücü, iltihabı azaltıcıdır, faranjit, gırtlak iltihabı, bronşitte, astımda, bronşiyal astımda faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemekler arasında içilir. Zararsız bir ilaçtır.

Öksürük için farfara otu çiçeği ve yaprağı, sığır kuyruğu çiçekleri, ciğer otu ve sinir otu yaprakları aynı miktarlarda karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 2 çay kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır sıcakken içilir.

Farfara otu çayı çocuklara bol miktarda içirildiğinde çocuklar daha sıhhatli büyürler.

Haricen Kullanılışı: Farfara otu yaprakları ezilip merhem haline getirilir, yaraların, çıbanların, şişen ayakların üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.

Kaynatılan farfara otu suyu göz kapağı iltihabında ve deri iltihaplarında pansuman şeklinde kullanılır. Kaynatılan farfara otunun buharı teneffüs edilirse astıma ve bronşite iyi gelir günde birkaç kere tekrar edilmelidir.

Farfara otu yaprakları sigara gibi sarılıp içilirse astıma iyi gelir, bronşitte faydalıdır. Yapraklar yakılıp tütsüsü yapıldığında kuruöksürüğü, boğmacayı ve nefes darlığını giderir. Yılancık ve doku yaralanmalarında, kızarık, morarma ve şişlerde, sıracalı şişkinliklerde pansuman şeklinde kullanılır.

Ayak şişkinliklerinde ayaklar kaynatılan suyun içine sokulur. Damar iltihabında taze yapraklardan hazırlanan merhem hastalıklı bölgeye sürülür, üstü hafifçe bağlanır.

Kulak ağrısında taze yapraklar sıkılır, elde edilen sudan kulağa damlatılırsa kulak ağrılarına iyi gelir.