Enginar – Cynara scolymus

Enginar neye iyi gelir? Literatürde Cynara scolymus isimli bu bitki çok yararlı olup,

Özellikleri : Çok iyi bir besin olan Enginarın içeriğinde cynarine bulunmaktadır. Kökü yıllarca yaşayıp, her ilk baharda tekrar yeniden filizlenen dikenli bir  sebzedir. Yenen kısmı topuz şeklindeki yeşil çiçeğidir. Çok iyi bir besin olmakla birlikte, killi, kumlu, rutubetli topraklarda yetişmektedir.

  • Özünde bulunan Luteolin maddesi ile, kötü kolestrolü düşürür ve iyi kolestrolü yükselterek kalbi korur.
  • Beyin yorgunluklarını giderir, bedeni ve ruhi yorgunlukları azaltır.
  • Zehirli maddeleri idrarla dışarı atar.
  • Kalp kaslarını kuvvetlendirir.
  • Karaciğerin en iyi dostudur. Tahrip olmuş karaciğerin hızlı kendisini tamir etmesini sağlar. Bu nedenle siroz ve sarılıkta faydalıdır.
  • Böbrek ve taşları ve kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalarına çok faydalıdır. Enginar içinde tabi olarak bulunan ve insulinin yerini tutan bir madde ile kan şekerini düşürür.

Önerilen Hastalıklar : İçeriğinde bulunan luteolin sayesinde, kötü kolestrol LDL nin düşürülmesine, diğer yandan da iyi kolestrol HDL yükselterek kalbin korunmasına yardımcı olur. Hepatit B ve Hepatit C rahatsızlıklarında ALT ve AST düzenlenmesinde tedaviye destek olarak kullanılabilir. Diabet semptomlarında gıda takviyesidir. Vücuda dinçlik verir, Sinirleri güçlendirir. Cilt sorunlarında tedaviye destek amaçlı kullanılır. Damar sertliğini ve kalp hastalıklarında önleyicidir. Sarılıkta faydalı olup, rahim ağzı kanserini önleyici olarak kullanılır. Enginar sadece meyvesi için kullanılmaz dış yaprakları  kurutulup drog haline getirilerek de ayrıca kür haşlama yoluyla, kan yağlarının temizlenmesinde ve sindirim ve safra kesesi hastalıklarında kullanılır.

Yan Etkileri : Emzikli kadınlar, böbrek ve mesane iltihabı olanlar yememelidir.

enginar

enginar

 

ENGİNAR ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR ?

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları

Enginar Çayının Faydaları Nelerdir ?

Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi, Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı
Özellikle karaciğer için mükemmel bir sağlık kaynağı olan enginar, hem yaprakları ile hem de meyvesi ile şifa dağıtıyor.  Enginar yaprağından yapılan  enginar çayı, son dönemlerde faydaları ile adından söz ettirir oldu. Peki Enginar çayının yararları nelerdir bilir musunuz ?
Enginar Çayının Yararları,Enginar Çayı Faydaları,Enjginar Çayının Faydaları

* Karaciğer ve böbrek yetmesliğinde fayda sağlar.
* Sarılık ve hepatit hastalıkları için faydalıdır.
* Aşırı şişmanlarda zayıflatıcı özelliği vardır.
* Kurdeşen için fayda sağlar.
* Romatizmal ağrılarda faydalıdır.
* Egzama hastalığı için oldukça faydalıdır.
* Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.
* Kolesterol nedeni ile oluşan damar sertliği ve kalp ağrıları, kalp kirizi riskini önler.Kalbin en iyi dostudur.
* Beyin kanamasını önleyici özelliği vardır.
* Kanı temizleyerek, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
* Vücuda dinçlik verir.
* Üre ve kolesterolü düşürerek kalbi rahatlatır. Kalp kaslarını kuvvetlendirir.
* Mideyi dezenfekte eder ve daha rahat çalışmasını sağlar.
* Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Enginar Çayının Cilde Faydaları

* Enginar çayı, kanı ve karaciğeri temizlediği için, cilde de, olduça faydalıdır. Özellikle ciltte sivilce ve kaşıntı problemi olanların cildini temizler ve pırılpırıl bir cilde sahip olmalarını sağlar.
Bu kadar faydasını anlattığımız enginar çayı nasıl yapılır son olarak ondan bahsedelim.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi

Enginarın dışında bulunan taç yaprakları gölgede kurutulur. Toz haline geitirilir. 2 kahve kaşığı enginar yaprağı, 400-500 ml (2 su bardağı) kaynar suyun içerisine ilave edilir ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzülerek içilir.
Enginar Çayının Cilde Faydaları,Enginar Çayı Nasıl Yapılır,Enginar Çayı Tarifi,Enginar Çayı Faydaları,Enginar Çayı Yararları,Enginar Çayı

Enginar Çayının Faydaları

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik vermede, kalp adalelerinin kuvvetlenmesinde, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlar. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.
Enginar bilinen yararlarından dolayı 15. yüzyıldan bu yana Avrupa başta olmak üzere saraylarda ve zengin sofralarında değişik şekillerde yemekleri yapılarak tüketilen temelde pahalı bir gıdadır. Enginar üzerinde yapılan araştırmalar onun normal bir gıda olması özelliğinin yanı sıra, içindeki vitamin ve mineral yoğunluğu ve zehir atıcı özelliği ile bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak değerlendirilebilecek fonksiyonel bir gıda olduğunu göstermiştir. Enginar yapraklarının dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde doktor tedavisine yardımcı fonksiyonel bir gıda desteği olarak halk arasında ve modern tıpta aşağıda belirtilen rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.

*Vücuttaki zehiri atma etkisi nedeniyle romatizma ve gut hastalıklarında,
*Eklem yanmalarını azaltıcı olarak,
*İştah açıcı olarak,
*Kalp hastalıklarında sakinleştirici ve kan basıncını azaltıcı, tansiyonu düşürücü olarak,
*Mide ve bağırsak hastalıklarında ishal ve dizanteriye karşı,
*Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve sarılıkta,
*İdrar söktürücü ve safrayı artırıcı etkisinden dolayı karaciğerin görevlerini kolaylaştırıcı olarak,
*Beyin yorgunluğunda ve kanı temizleyici olarak,
*Şeker hastalıklarında,
*Enginar kolestrol içermediği gibi içindeki cinarin maddesi kolestrol ve amonyağı düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın afrodizyak etkilerinin olduğuna dair ayrıca literatürde bilgiler mevcuttur.alıntı

Enginar, Enginar Yaprağı, Yabani Enginar

ENGİNAR YAPRAĞI – CYNARASCOLYMUS

Kullanılan Kısımları : Yaprağı, kökleri, tohumu

Enginarın içerisinde silymarin adlı kimyevi madde vardır. Bu madde hücrelerin hasar görmesini önler. Ayrıca prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini de önlemede etkili olduğu ifade edilmiştir.

Ayrıca enginarın içerisinde fiber, magnezyum, folatej ve C vitaminleri vardır. Enginarı bol tüketen kimseleri daha sağlıklı ve daha genç göründükleri belirtilmiştir.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Enginar protein ve karbonhidrat çözücüdür, karaciğere çok faydalıdır, kollestrolü düşürür, yükselmesini önler, selülitte faydalıdır, ateş düşürücü, iştah açıcı, vücudu güçlendirici, cinsi arzuyu artırıcı, içteki yanmış kanı, balgamı ve safrayı çıkarıcı, idrar ve safra söktürücü olarak kullanılır, alerjik rahatsızlıklarda faydalıdır.

Eskiden beri cinsi kudretsizliği giderici olarak tanınmıştır, damar sertliğini önler, kandaki üre ve kollestrolü düşürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar, şeker hastaları için çok faydalıdır, bedeni ve ruhi bitkinliği giderir, sinirleri güçlendirir, kalp hastalıklarını önler, kalp çarpıntısını giderir, böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder, mide ve bağırsakları temizler, vücudun ter kokusunu geçirir, ciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar, karaciğeri güçlendirir, gut ve romatizmayı geçirir, ishali keser, hazmı kolaydır, kemik hastalıklarında faydalıdır.

Ödemde, akut eklem romatizmasında, kas ve eklem romatizmasında kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-6 gr ufalanmış enginar yaprağı, sapı veya tohumundan konur 5-10 dk kaynatılır, günde birkaç bardak içilir. Veya 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak, tohum konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.

1 bardak suya, 10 gr parçalanmış yaprak konur, 15 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

Cinsi gücü artırıcı olarakta aynı şekilde kullanılır, enginar tenasül uzvunu daima ayakta tutar. Enginar saplarının ve başlarının altındaki etliyerini tuz, biber ve havlucanla yemek meni kanalını açar.

Enginar saplarını balla yapılmış sirke şerbeti ile kaynatıp içmek bütün vücudun ter kokusunu giderir.

Hülasası: Taze yapraklardan elde edilen hülasalar karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Zehirli bileşikler taşımadığından emniyetle kullanılır. Kansızlıkta çok etkili bir formül; 2 kilo suya, 30 gr ufalanmış enginar yaprağı 1 su bardağı kuru siyah üzüm (keçimen değil), 1 kaşık pelin ufalanıp konur orta ateşte 1 saat

kaynatılır, soğuyunca süzülür, içerisine bal konur, günde 3-4 bardak içilir 10-15 gün devam edilir. 10 yaşından küçük çocuklara 1-2 çay bardağı içirilir, iştahı açar, kanlanma başlar.

Haricen Kullanılışı: Enginar yaprağı, sap veya tohumu kaynatılır, bu su ile ağrıyan yerler ovulursa ağrıları giderir, aynı su ile baş yıkanırsa, konağı, kepeği giderir, başta kıl bitirir.

YABANİ ENGİNAR – CYNARA CARDUNCULUS

Diğer İsimleri: Diken Enginarı

Yaprakları enginar yaprağının kullanıldığı yerlerde kullanılır. Kabuğu soyulduktan sonra sebze olarak yenilir.