Şeker hastalarının dostu elma sirkesi

elma sirkesi

elma sirkesi

Şeker hastalarının dostu elma sirkesi

 

Beyaz sirke ani şeker yükselmelerinden koruyor

USDA’ya göre ortalama bir Amerikalı genç günde 135 gram, ortalama bir yetişkin ise 100 gr şeker tüketiyor. Bu çok fazla. Büyük büyükbabalarımızın zamanına kıyasla çok fazla şeker tükettiğimiz bir gerçek, ayrıca daha önceleri hayatımızda olmayan yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi hastalık yapıcı etkileri kanıtlanan şekerleri de bol bol hazır yiyeceklerle tüketiyoruz.

 

Problem ani kan şekeri yükselmeleri:

Basit karbonhidratlar örneğin çay şekeri sindirilerek kan dolaşımınıza katılır.

Bu kan şekerini hızla yükseltir. Yemekten sonra kan şekeri 160 mg/dl ise buna hiperglisemi, 200 civarına yükselirse kan şekerinin ani yükselişinden bahsediyoruz.

Buradaki problem, ani kan şekeri sıçramaları özellikle kalbiniz için tehlikeli sonuçlar doğurur. Tokluk kan şekerindeki bu sıçramalar diyadbet hastalarında kalp damar hastalıklarının riskinin artmasından sorumludur. (1)

 

Beyaz sirke muhtemel çözüm olabilir mi?

Bilimsel çalışmalar basit şekerlerin kan şekerini zıplatan etkisini beyaz sirkelerin (evet elma sirkesi) azaltacağını gösteriyor.

2005’de yapılan bir çalışma beyaz ekmek yenildiği esnada sirke içildiği zaman tokluk kan şekerinin ve insulin cevabının azaldığını gösteriyor. (2)

2004’te Diabetes Care’de yayınlanan bir çalışma karbonhidratı bol bir yemekte diabeti ve insulin direnci olan hastalarda sirkenin bir çözüm olabileceğini gösteriyor. (3)

Mecburen karbonhidrat yediğiniz durumlarda salatanıza elma sirkesi eklemeyi unutmayın.

 

Beyaz sirke nedir?

Sirke içindeki şekerin bakteri ve mayalar tarafından sindirildiği fermente bir üründür. Fermentasyon aşamasında şekerler alkole dönüşür. Sonra ikinci aşamada elkol fermente oalrak sirkeye dönüşür.

Sirke kelime anlamı oalrak ekşi şarap anlamına gelir. Sirke tüm sebze, meyve ve tahıllardan yapılabilir. Beyaz sirke ise özellikle meyvelerden, en çok elmadan yapılır.

 

Beyaz sirkelerin kralı:

Elma sirkesi beyaz sirkelerin kralı olarak anılır. Ve tarih boyunca ismi hep tedavi edici özellikleri ile anılmıştır. Milattan 400 yıl önce, tıbbbın babası büyük Hipokrat çok sayıda sağlık yararı için elma sirkesini kullanmıştır.

Pastörize edilmemiş organik elma sirkesi en iyi seçim olsa da yine de kullanmanızı tavsiye ederim.

Salata soslarında, marinadlara, vinegret yaparken, yiyecekleri korumak amacıyla her yerde kullanabilirsiniz. Hatta sabahları bir bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal ekleyerek içebilirisiniz. Sıcak yaz aylarında ise bol buz ekleyerek tadını çıkarabileceğiniz hoş bir içecek olabilir.

Referanslar:

Diabetes Care. 2005 Jan;54(1):1-7.

Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.

 

Dr.Nurhayat GÜL

.

Elma ve Elma Sirkesi

ELMA ve Elma Sirkesi neye iyi gelir?

Bir ingiliz doktoru “Günde 1 elma yemek insanı doktordan uzak tutar” demiştir.

Elmada A,B1, B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, C vitamini, E vitamini, malik asidi, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, fosfor madenleri vadır.

Kullanıldığı Yerler: Metabolizma rahatsızlıklarını önler, sinirleri teskin eder, kalbi güçlendirir, tansiyonu düşürür, kan şekerini dengeler, kollestrolü düşürür, iştahı keser, bağırsakladaki düzensizliği giderir, yemeklerden evvel veya yatarken kabuğu ile beraber yenilirse, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı giderir.

Dolaşım bozukluğuna bağlı rahatsızlıklarda, şişmanlığı giderici, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürükte, gut‘ta, artritte, mafsallardaki birikmiş tuzların dışarı atılmasını sağlayıcı, müzmin romatizmalılarda faydalıdır, sindirim bozukluklarında, kansızlıkta, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı fevkalde faydalıdır, safradan meydana gelen susuzluğu giderir, mide ülserinde, safra kesesi ve böbrek taşlarının dökülmesinde taşları döker tekrar oluşmasını önler, karaciğer hastalıklarında suyu içilir,

karaciğeri güçlendirir, ihtiyarlıkta faydalıdır, soyulmadan sıkılarak suyu çıkarılan elmanın suyunu içmek, romatizma, gut, böbrek rahatsızlığı, öksürük, nefes darlığı, bronşit, nezle, soğuk algınlığı ve bütün iltihaplara iyi gelir, üreyi atar, beynin ve sinirlerin çalışmasını sağlar, sürmenaja faydalıdır, gece yatarken yenilirse rahat bir uyku verir, hamile kadınlarda elma doğumu kolaylaştırır ve hamilelikteki bulantıyı keser.

Ruhi rahatsızlıklarda günde 2 bardak elma suyu içilmelidir her gece yatarken kabuğunu oymadan 1 elma yemek inatçı kabızlıkları bile geçirir, beyne açıklık verir.

Elma ülserlilere çok iyi gelir, sinir sistemini ve vücut adalelerini güçlendirir, kolon kanserini önler, vücudun savunma sistemini güçlendirir, elmanın içindeki boron maddesi beyin ve kemikler için faydalıdır.

Bağırsak bozukluklarında (kabızlık veya bir başka sebebe bağlı olarak) elma sıkılır, suyu ısıtılır, günde birkaç defa içilir, 1 kaşık yoğurtla içilirse daha da faydalı olur.

Elma Tozu: Akut kronik ve intanı ishallerde kullanılır.

Balgam söktürmek için elma kabuğu, ıhlamur, keten tohumu (zeğerek) beraberce kaynatılıp içilir.

Elma Çekirdeği: Elma çekirdekleri toz haline getirilip içilirse bağırsak kurtlarını döker.

Haricen Kullanılışı: Elma suyu veya sirkesi ile uçuklara kompres yapıldığında uçukları iyileştirir.

Ham Elma: Olgunlaşmamış ham elmanın suyu sıkılır, bir pamuğa emdirilir, siğillerin üzerine konulursa siğiller 3-5 gün sonra ufaîır ve erir yok olur.

EKŞİ ELMA – MALUS SİLVESTRİS

Diğer İsimleri : Yabani elma (dağlarda yetişen cinsi) Ekşi elma tozu mide bağırsak iltihabına, mide bağırsak nezlelerine iyi gelir, mide, bağırsak gazlarını giderir. Ekşi elma tozu kronik ve intanı ishallerde kullanılır kaynamış ılık su veya çayla içilir.

ELMA SİRKESİ

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Potasyum eksikliğine bağlı yüksek tansiyonda, sindirim zorluklarında, zayıflatıcı olarak, romatizmal ağrılarda, gut ve artritte (eklemlerde ağrı ile birlikte şişlik, kızarıklık, eklem sertliği ve ateşin bulunduğu hastalık).

Güç ve enerji için; elma sirkesi, 3 kaşık, soğan 30 gr, sarımsak 30 gr, bal 600 gr, soğan ve sarımsak ezilir, üzerine sirke ilave edilir, 24 saat bekletilir, bal ateşte eritilir, beraberce karıştırılır, üzeri bezle örtülür, 1 hafta bekletilir, tülbentle süzülür, ağzı kapalı kavanoza doldurulur, 6 saatte 1 tatlı kaşığı yenilir.

Kullanılışı: 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 tatlı kaşığı bal, 1 bardak suya, karıştırılıp içilir.

Haricen Kullanılışı: Solunum yolu enfeksiyonlarında gargara şeklinde 30 gr elma sirkesi 40 gr adaçayı beraber çelik cezvede kaynama noktasından sonra 2 dk kaynatılır, 24 saat sonra süzülür, 100 gr bal ilave edilir az bekletilir, yarım bardak suya, 2 tatlı kaşığı konur gargara yapılır.

Yüzde, ağız ve burun çevresinde oluşan çıbanlarda (uçukta) kompres yapmak sureti ile günde 6 defa . güneş yanıklarında pansuman halinde.

Ayrıca elma sirkesinin faydaları konulu başka kaynakta bulunan yazıyı okumakta yarar var.