Ekinezya ( Echinacea purpurea )

Özellikleri : Ekinezya soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir.
Kızılderililer bitkinin kökünü ve yapraklarını yaraların tedavisinde,zehirli böcek ve yılan sokmasında,boğaz ve diş ağrılarında, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda kabakulak çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı. Ekinezya Amerika’ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır. Bu özel tedavi biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu. 1950′den beri yapılan araştırmalar doğrultusunda, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili olan maddeler bulundu. Bu maddeler; echinacoside, poli-sakkaritler (polysaccharides), poli-asetilenler (polyacetylenes), gliko-proteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), tri-glikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir. Ayrıca bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C ve E vitamini içermektedir.

Faydalanılan Hastalıklar : Ekinezya’nın akyuvarların (Beyaz kan hücreleri – Lökosit) sayısını arttırmada etkili olduğu, ve bu durumla bağlantılı olarak lökositlerin enfeksiyon bölgesine hareketlerini hızlandırdığı ve dolayısıyla bakterilerin, virüs ve diğer yabancı mikro-organizmalarında yok edilmesini sağlamaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde

Gargara olarak ağız yaralarını iyileştirmek amacıyla

Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı vucudun direncini arttırmada

Hastalığa neden olan mikro organizmaların vucutta çoğalmasını zorlaştırmada

Alerjik reaksiyonları önlenmesinde

Her türlü Böcek sokmaları, yara, sedef, akne (sivilce) ve egzema gibi cilt rahatsızlıklarında tedavisinde

Anti-inflamatuar etkisi ile ; artrit (mafsal iltihabı) ve lenfatik şişkinlik (Lenfödem) oluşumlarında

İnterferon üretimine de etkili olmaktadır. İnterferonlar günümüzde özellikle kanser tedavilerinde dikkatleri tekrar üzerine çeken, glilko-protein yapısında bir madde olmakla birlikte, virüsle karşılaşan her türlü canlı tarafından hazırlanabilmektedir.
Uygulanan kanser tedavilerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve yaşam standardının yükseltilmesi için Ekinezya preparatları kullanılabilmektedir. Bu preparatları kemoterapi ile birlikte kullanmış olan kanser hastalarının tedavi süreleri daha kısa sürelerde tamamlanabilmekte ve hasta tedavi süresince, kendini daha güçlü hissedebilmektedir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Ekinezyanın piyasaya sunulan suni tabletleri veya kendisinden hazırlanan çayının, günde 2-3 defa aç karnına 2-3 hafta süresince içilebilmektedir. Sonra en az 10 gün ara vermek koşulu ile tekrar tüketilmesi gerekir.
Yan Etkileri ve Uyarılar : Ekinezyanın bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden BU BİTKİ İLAÇLARLA BİRLİKTE ALINMAMALIDIR Bitkinin hamile olanlara da önerilmemektedir. Ayrıca otoimmün hastaları, şeker hastaları, ankisiyete, eklem iltihapları,tiroit bezi hastaları, kalojen doku hastalığı (Lupus) olanları kullanmaması gerekmektedir.ekinezya