Deve Dikeni (Silybum marianum)

deve dikeni

deve dikeni

Deve Dikeni neye iyi gelir?

Özellikleri : Genellik yol kenarlarında, güneşli tarlalarda yetişen, 150 cm metreye kadar uzayabilen ikinci derece sıcak ve kurudur. Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Ege’de çokça yetişir.Yaprakları dikenli ve soluk yeşil renktedir.  Meyveleri genelde sapın ucunda ve mor çiçekleri olan enginarı andıran bu şifalı bitkinin Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan meyveleri toplanır ve açık havada kurutur.

Önerilen Hastalıklar : Karaciğer koruyucu etkisi ile bilinen deve dikeni bitkisi, antioksidan özelliği ile birlikte günümüzde üzerinde en çok araştırma yapılmış ve etkileri kanıtlanmış şifalı bitkilerden birisidir. Bitkinin en önemli özelliği, siroz ve kimyasal toksinlere karşı gelişen karaciğer hasarlarının tedavisinde, sarılık, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Alkol alan kişilerde karaciğeri koruyucu etki gösterir. Bitkisel ilaç olarak çok kullanılan bir bitkidir. Karaciğeri zehirli maddelerden arındırır. Kanı arttırır ve göğsü yumuşatır.

Kullanım Şekli ve Dozu : Bir tatlı kaşığı deve dikeninin tohumu havan içerisinde hafif ezilir.  Bir su bardağı kaynar suda haşlanır. Yaklaşık 10 dk demlendikten sonra tüketilir. İçerisine nane de konabilir, bu hem aromayı arttırır, hemde daha etkili olur. Sabah öğlen ve gece yatmadan önce aç karnına içilir.

Yan Etkileri : Kullandığı ilk günlerde geçici ishal yapabilir.

DEVE DİKENİNİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları
Deve Dikeni,Deve Dikeninin Yararları,Deve Dikeninin Faydaları,Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir, Deve Dikeninin Zararları,Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları
Kadınlar için çok faydalı olan ve pek çok derde deva olan deve dikeni bitkisinden bahsetmek istiyoruz bu gün.. Bileşenlerde; flavoliguan, silimarin,silibinin, silidyanin, silikristinin, siliadrin, silibinom, tokoferol sterolleri, kolestrol, kapestrol, atigmesterol, taksifolin, kuarsetin, apigenin, linoleik asit, palmitik asit bulunmaktadır.
Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları

Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları

Deve Dikeni,Deve Dikeninin Yararları,Deve Dikeninin Faydaları,Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir, Deve Dikeninin Zararları,Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları
* Anadolu’da kendiliğinden  yetişen deve dikeni bitkisininiçinde bulunan silmarin maddesi  karaciğere çok faydalı. Deve Dikeni, özellikle over (yumurtalık) ve meme kanserinin durdurulmasında etkili bir bitkidir.
* Deve dikeninin faydaları eski çağlardan beri bilinmekte ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Deve dikeni, ilaç olarak ilk defa 1′inci yüzyılda, bitki suyunun safrayı akıtmaya yaradığını belirten Romalı doğa bilimci Plinius tarafından kullanılmıştır.
* Özellikle içindeki silmarin maddesi sayesinde karaciğere faydalı ve destekçidir. Deve dikenini; kanserden korunmada, ilaçların toksisitesinden arınmada, siroz, hepatoksisite, besin zehirlenmesi, hazımsızlık ve karaciğer enzimlerinin yüksek değerlerini düşürmede son derece faydalı olduğu saptanmıştır.
* Sarıklıktan Korur..
* Halk tıbbında deve dikeni bitkisi; emziren annelerde süt artırıcı, antidepresan olarak kullanılmaktadır.
* Mantar ve kimyasal madde zehirlenmelerinde tedavi edici özelliği bilinen bitki ayrıca sarılık hastalığından korur.
* Deve dikeninin etkin maddesi silmarin; karaciğerin yenilenmesini sağlar, antihepatotoksik (karaciğer zehirlenmelerinde tedavi edici) etkisinin yanı sıra safra artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca karaciğer enzimlerinde düzelme sağlayabilir.
* Yapılan araştırmalar; deve dikenindeki flavonoidlerin, antioksidan ve antikarsinojen etkilerini ortaya çıkarmıştır.
* Japonya’da bulunan kanser araştırma merkezi Clinical Cancer Research’te Dr. Zi ve arkadaşları tarafından 1988′de yapılan çalışma da deve dikeninde bulunan silmarin maddesinin meme kanserinde ilerlemeyi durdurduğu gösterilmiştir.
Kadınlar İçin En Faydalı Bitki ;
1996′da European Journal of Cancer adlı merkezde yapılan çalışmada, deve dikeninin over ve meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını durduğu saptanmıştır. Case Western Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada ise fare derisine silmarin uygulandıktan sonra; hayvan, yüksek doz UV’ye maruz bırakılmış ve yüzde 85 oranında koruma sağlanmıştır.
* Deve dikeninin içeriğinde bulunan slybin, over kanseri hücre dizilerinde; sisplatin ve doksarubisinin etkisini güçlendirmiştir. Bir başka araştırmada da silibinin ve sisplatinin böbrek toksisitesini azalttığını göstermiştir.
* Kanserden korunmada, sitostatik ilaçların toksisitesinden arınmada,siroz, hepatoksisite, besin zehirlenmesi ve  hazımsızlık gibi durumlarda etkilidir.
Deve Dikeninin Zararları
* Deve dikeni ishal edicidir..
* Emziren ya da gebe kadınlara verilmemelidir.
* Bazı ilaçların metabolizma inhibisyonu söz konusudur. Örneğin ketokenozol, itrakenazol,triamsilon gibi..
Deve Dikeni,Deve Dikeninin Yararları,Deve Dikeninin Faydaları,Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir, Deve Dikeninin Zararları,Deve Dikeninin Faydaları ve Zararları

Arananlar:

  • deve dikeni faydaları
  • deve dikeninin faydaları
  • deve dikeni