Safran ( Crocus Sativus )

safran

safran

Özellikleri : İspanya, Fransa ve Avrupa’da az da olsa kültürü yapılan safran bitkisi, İran, Balkanlar, Hindistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişir. Ülkemizde de az da olsa Safranbolu da yetiştirilmektedir. Soğanlı ve çok yıllık bir bitki olan safran bitkisi, 20-25 cm kadar mor çiçekli, güzel kokulu, soğanlı şifalı bitkilerimiz arasındadır. Yapraklarından önce çıkan çiçeklerinin üreme organlarının olduğu tepe kısmı güneş doğmadan önce toplanır ve mümkün olduğunca çabuk gölgede kurutulmalıdır. Yaklaşık 4300 civarında çiçekten 25 gram kadar safran elde edilmektedir. Yemeklere sarı renk verir, kozmetik sanayinde kullanılır. Bazı yemeklerde baharat olarak kullanılır.

 

Önerilen Hastalıklar : Cildi güzelleştiren safran bitkisi, mide üzerinde etkili, iştah açıcı, mideyi sakinleştirici bir etkisi olan şifalı bitkilerdendir. Ayrıca iktidarsızlığa ve cinsel dürtülere iyi gelir.

Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Safran

Safran (Crocus Sativus) bitkisi:

safran

safran

Özellikler : İspanya, Fransa ve Avrupa’da az da olsa kültürü yapılan safran, İran, Balkanlar, Hindistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişir. Türkiye’de Safranbolu bölgesinde az miktarda yetiştirilmektedir. Çok yıllık bir bitki olan safran, 20-25 cm. kadar mor çiçekli, güzel kokulu, soğanlı şifalı bitki çeşitlerindendir. Yapraklarından önce çıkan çiçeklerinin üreme organlarının olduğu tepe kısmı güneş doğmadan önce toplanır ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gölgede kurutulmalıdır. Yaklaşık 4300 civarında çiçekten 25 gram kadar elde edilebilmektedir. Yemeklere sarı renk verir, kozmetik sanayinde kullanılır. Bazı yöresel yemeklerde ise baharat olarak kullanılmaktadır.

 

Safran neye iyi gelir ve hangi hastalıklarda tavsiye edilir : Cildi güzelleştirme özelliği de bulunan çok yararlı safran bitkisi, mide hastalıklarına iyi gelen, iştah açma özelliği bulunan, mideyi sakinleştirici bir etkisi olan şifalı bitki olup, iktidarsızlık sorunu olanlara ve cinsel dürtü yaratma faydası bulunmaktadır.

Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır.