Ayı Pençesi, Ayı Üzümü

AYI PENÇESİ -ACANTHUS HÎRSUTUS

Diğer İsimleri: Ayı Yoncası

Kullanılan Kısımları : Kök ve sapları (çiçekli toprak üstü kısımları)

Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler: Bitkinin çiçekli toprak üstü kısımları sapla beraber (kökler daha az kullanılır) büyük korku geçirme hallerinde kullanılır. Balgam söktürücü, ishal kesici, karaciğer rahatsızlıklarında ve hazımsızlıkta faydalıdır.

Dahilen Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, ufalanmış 5-8 gr ayı pençesi konur, soğuyunca süzülür, günde 3-4 defa 1 çorba kaşığı içilir.

Haricen Kullanılışı: Yara iyi edici olarak, ayı pençesi ince ince doğranır, soğuk su içerisine konur, 1 gün bekletilir, yara ve çıbanlar bu su ile yıkanır.

AYI ÜZÜMÜ

Diğer İsimleri : Hoca Yemişi, İt Üzümü, Avcı Üzümü, Anadolu Otu, Likaba, İnebüddüb

KuLanılan Kısımları: Yaprakları

Kuvvet verici, ishal kesici, hazımsızlıkta, ateş düşürücü, böbrek ve idrar yolları iltihabında, idrar yolları taşında, kronik sistit ve pielitte, prostat bezi iltihabı ve büyümesinde, idrar zorluğunda.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir. Veya 20 dk hafif ateşte kaynatılıp kullanılır.

AYI ÜZÜMÜ (KIRMIZI MEYVELİ) -VACCİNUM VİTİS İDEAE

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Antiseptik, idrar söktürücü, romatizma, gut ve idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılır. Bu tür Türkiye’de nadir bulunduğundan yukarıdaki çeşitlerin yaprakları aynı maksatla kullanılır. 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.