Antibiyotik Kullanımına Dikkat

Grip ve soğukalgınlığı hastalıklarında antibiyotik kullanımı :

Mevsim değişiklikleri ve hava şartlarındaki değişiklikler, ısı değişiklikleri havadaki nem oranının değişmesi gibi faktörler ile birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar son günlerde sıkça görülmekte. Tıp otoriteleri ve uzmanlar bu tip durumlar için önemle uyarıyorlar; “Gelişigüzel ve doktor önerisi olmadığı sürece antibiyotik kullanmayınız.”

Bu gibi basit hastalıklarda bilinçsizce kullanılan antibiyotikler  yeni enfeksiyonlara neden olabilirler. Bilinçsizce ve sık kullanılan antibiyotikler vücuttaki mikroorganizmaların direnç oluşturmasına sebep olmaktadır. Bilindiği üzere ise grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar bulaşıcı ve kişiden kişiye yayılan hatta kitlesel olabilen hastalıklardır.
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda antibiyotiklere başvurmadan önce ilk yapılması gereken şey, hasta olacağınızı veya olduğunuzu anladığınız an hemen doktora gitmektir. Erken tanı çok önemlidir. Hastalığın ilerlemesine izin vermememek gerekir. Bu gibi hastalıklarda bol C vitamini içeren meyveler tüketmek ve dinlenmek hastalığın iyileşme sürecinde en önemli unsurlardır.

Doğal Antibiyotik Listesi

Şifalı bitkilerden oluşan doğal antibiyotikler listesi :

Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının sıklıkla ortaya çıktığı mevsimlerde ilaç ve antibiyotik almak yerine, tabiatın size sunduğu mucizelerden yararlanabilirsiniz.
Bazı bitkiler içerikdikleri hammaddeler itibari ile halk arasında doğal antibiyotikler olarak anılırlar.
Bu şifalı bitkiler vücudun direncini arttırarak ve dolayısıyla savunma mekanizmasını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzda bir kalkan işlevi oluştururlar.

Sarımsak: Sarımsak doğal antibiyotikler listesinin en başında gelir. Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın içinde A,B,C vitaminlerini bulunur.
Sarımsağın içerdiği ettiği yağ olan ‘Oleum allicine’, 1944 senesinde J. Cavallit ve J. Bailey adlı iki bilimadamı tarafından keşfedilmiştir. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit değerdedir.  Salgın hastalıklara karşı sarımsak bir koruma oluşturur. Enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.

Soğan:Soğan da vücudun direncini arttırarak savunma mekanizmasını güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı savunur. Soğuk algınlığı ve grip gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara iyi gelir.

Adaçayı: Adaçayının grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda koruyucu etkisi bilinen bir gerçektir. Adaçayı vücudu zinde tutar, güçlendirir. Bademcik iltihabı, öksürük sempomlarına iyi gelir. Fakat sürekli ve fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Hamilelerin kullanmasında sakıncalalar olduğu söylenmektedir. (düşük yapma tehlikesi nedeniyle).

Zencefil:Basit gribal enfeksiyonlardan kanser tedavilerine kadar pek çok alanlarda kullanılan zencefil de doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürür.

Ekinezya: Ekinezya çayı tam bir kış çayıdır. Soğuk havalarda içilen ekinezya çayı soğuk algınlığı ve grip gibi hatalıklara iyi gelir.

Kekik ve Nane : Hem tazesi hem kurusu baharat olarak kullanılan kekik ve nane de tabii ecza dolaplarının vazgeçilmezlerindendir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda içinlen kekik çayı ya da nane-limon ikilisi soğuk algınlığına birebirdir (Nane ve kekiğin faydaları). Ancak kullanılırken doğru kullanılmalıdır. Kekik kaynatılmaz, sıcak su kekiğin üzerine dökülür ve 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Önemli not: Kekik hamilelikte kullanılmamalıdır.

Arananlar:

  • antibiyotikler mail