ANASON


Haziran-agustos aylarinda, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliginde, bir senelik bitki. Gövde dik, silindir biçiminde, içi bos, çok dalli, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yapraklari uzun sapli, oval veya kalb biçimindedir. Çiçekler bilesik semsiyelerde toplanmislardir. Meyveleri armut seklinde küçük, üzeri tüylü, yesilimsi sari renklidir.Basta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetistirilir. Kültür anasonunun vataninin Anadolu oldugu tahmin edilmektedir.Meyvalarinda nisasta, müsilaj, sabit ve uçucu yag bulunmaktadir. Uçucu yag miktarlari bitkinin cinsine ve yetistigi yerin sartlarina baglidir. Uçucu yagin % 80-90’i anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden su buhari distilasyonu ile elde edilen anason yagi, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason tipta midevi, bagirsak gazlarinin tesekkülünü önleyici, hazmi kolaylastirici ve gögüs yumusatici olarak kullanilir. Ayrica nefes darligi, öksürük ve kalb çarpintisi rahatsizliklarinda da etkilidir. Anason yüksek dozda alindiginda bas agrisi, uyusukluk, görme zorlugu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastaligina sebeb olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede tesekkül eden gazlari gidermede çok faydalidir. Bebekler için bir çay kasigi tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazirlanir. Yemeklerden önce veya süte katilarak bir kaç çay kasigi verilir. Büyükler % 1-2’lik çayini günde 2-3 bardak alabilir.

Faydaları: Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir.

Anason, Anason Yağı

ANASON -PİMPİNELLAANİSUM

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Sinirleri teskin edici, sindirim zorluğu, mide, bağırsak gazları, mide ve bağırsak gazlarına bağlı şişkinlik ve ağrılarda, kabızlığı giderici olarak, (trekeal) iritasyona bağlı öksürükte, bronşıyal enfeksiyon ve buna bağlı öksürüklerde, göğüs yumuşatıcı, uykusuzlukta, süt artırıcı, migren ağrılarını kesici, beyin yorgunluğunu giderici, kalbi kuvvetlendirici, kan dolaşımının düzenli olmasını sağlayıcı, cinsi arzuyu tahrik edici, kusmaları önleyici, ciğerin, dalağın, böbreklerin, mesanenin, rahmin tıkanık damarlarını açıcı, idrar artırıcı, susuzluğu giderici, kan yapıcı, vücutta su toplanmasını önleyici, ağız kokusunu giderici, astım ve bronşitin şikayetlerini giderici, mide ekşimesini önleyici, çocukların mide ve bağırsak bozukluklarında, gaz sancılarında ve kabızlıklarını gidermede faydalıdır.

Anason karminatif ve stomaşik etkilidir.

Anason kaynatılıp içildiğinde yüze güzellik verir, yüzdeki sarılığı giderir, genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar, yaşlılarda meme sarkmasını önler. Bağırsak iltihabı (kolitte), iç ağrılarında, iştahsızlıkta faydalıdır, yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir, karın ve boğaz şişliklerinde faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr anason konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Anason toz haline getirilir, günde 3 defa 0.50-1 gr içilir. Anason toz haline getirlir sirke ile içilirse böbrek taşlarını düşürür, anason sekencebin (sirke ile yapılmış bal şerbeti) ile içilirse siyatiğe faydalı olur. İdrar söktürücü olarak anason 1 gr, hercai menekşe 2 gr, ardıç tohumu 4 gr meyan kökü 4 gr, toz haline getirilip içilir.

ANASON YAĞI: Günde 3 defa 10-12 damla anason yağı 1 kaşık sirke ile içilirse sanlığa ve istiskaya (karında su toplaması) iyi gelir. Anason esansı, sinir sistemi uyarı-cısıdır, günde 2-10 damla bir şeker üzerine damlatılarak yenilir.
Haricen Kullanılışı: Baş ağrısı ve baş dönmesinde anason tütsü yapılarak tütsülenilir. Anason toz haline getirilir, göze sürme gibi çekilirse kataraktı giderir. Anason yağı gül yağı ile karıştırılarak kulağa dam-latılırsa kulak iltihabı ve ağrısını giderir.

ANASON ESANSI YAN TESİRİ: Fazla miktarda kullanıldığında uyuşukluk verir, hafif sarhoşluk sonra uyku meydana getirir, aybaşı kanamalarında ve hamilelikte kullanılmaz uzun zaman devam edilmemelidir bağırsak ve ciğerlere yan tesiri vardır.

TAŞ ANASONU -PİMPİNALLE SAXİFRAGA

Kullanılan Kısımları : Kökü ve tohumları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Balgam ve ter söktürücü, hazmettirici, mideyi kuvvetlendirir, göğüs ağrılarını dindirir, vücudu dinçleştirir, öksürüğü, boğmacayı ve baş ağrısını giderir, idrar söktürür, sesi güzelleştirir. Ateş düşürücü ve idrar yolları rahatsızlıklarım giderici olarak kullanılır. Astım rahatsızlığında, kalp atışlarının şiddetlendiği zamanlarda, aşırı böbrek yorgunlaklarmda faydalıdır, böbrek ve mesane taşlarım düşürür.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ince doğranmış kök konur 5-10 dk kaynatılır, 1 günde tüketilir.

Yaprakları haşlanıp çay gibi içildiğinde akciğerleri temizler, nikris’in (gut) ağrı ve sızılarım giderir, balla tatlandırılıp içildiğinde yapışkan hale gelmiş balgamı söktürür.

Tohumu emzikli kadınların sütünü artırır.

Taş anasonu ruhu; mide yanmasını önler, gazdan meydana gelen ağrıları giderir burun kanamasını izale eder.

1 kaşık suya, 10 damla damlatılarak içilir.

Haricen Kullanılışı: Boğaz ve bademcik şişmelerinde 1 fincan suya, 5 damla damlatılarak gargara yapılır.

Taş anasonu taze kökünün ezilmesi ile elde edilen mayi yaraların ve cerahatli çıbanların tedavisinde kullanılır.
YILDIZ ANASONU -İLÜCİUM VERUM
Diğer İsimleri : Badiyane, Çin Anasonu
Anason yerine gaz söktürücü, midevi, süt artırıcı, idrar söktürücü, spazm çözücü, karminatif ve stümilan olarak kullanılır. Toz haline getirilir, günde 1 -4 gr, ten-tür halinde 5-20 gr içilir,