Sandal Ağacı Yağı – Santalum Album

Sandal ağacı santal olarak da bilinir. Başta Hindistan olmak üzere tropikal bölgelerde yetişen bu küçük ağaç parfümlerde sabunlarda ve tütsüler de kullanılan değerli bir yağ verir. Sandal ağacı özellikle doğuda uzun zamandan beri evlerde ve ibadethanelerde ki havayı temizlemek için kullanılmıştır. Buhurlu kamış olarak ya da lambada yakıldığında tatlı rahatlatıcı bir koku verir. Kerestesi de oymacılık da sıklıkla kullanılır.

Kullanılan kısımları : Sandal ağacının sarımsı renkli özodunu belli belirsiz bir kokuya sahiptir. Yılın her mevsiminde kesilse de en uygun zaman yazdır. Öğütülmüş sandal ağacı parfüm sanayisinde ve aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Ağacın uçucu yağı birçok krem ve merhemin ana bileşenidir.

Bileşenleri : Sandal ağacı kırmızı renginin kaynağı olan ve santalen adı verilen bir pigment içerir. Uçucu yağı hoş kokusunu veren ve sakinleştirici özelliklere sahip olduğu düşünülen terpenler açısından özellikle de santalol bakımından zengindir. Sandal ağacı antiseptik ve antifungal işlevleri olan enfeksiyonla mücadele için bağışıklık sistemini harekete geçiren reçineler de içerir. Büzücü tanenlerinin antioksidan antibakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri vardır.

Tedavi amaçlı kullanımı : Sandal ağacının uçucu yağı uzun bir süre bel soğukluğu sistit ve benzeri idrar yolları iltihaplarına karşı tedavi olarak kullanılmıştır. Cilt hastalıkları ve akne için tavsiye edildiği bilinmektedir. Geleneksel Çin tıbbında yağ sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Bacaklarda ödemi önlemek için idrar söktürücü olarak hala sandal ağacı önerilir. Çinliler diş ve diş eti ağrıları mide sorunları ve migrene karşı ağrı kesici olarak bazen sandal ağacı kullanırlar. Santalol olarak bilinen terpenin karın ve göğüs ağrılarını hafiflettiği düşünülmektedir. Sandal ağacı kokusu zihni rahatlattığı ve Budist manastırlarda meditasyonu kolaylaştırması için kullanıldığı bilinmektedir. Sandal ağacının kanserle mücadele özellikleri de olabilir. Amerika’da yapılan bir araştırma bu yağın cilt tümörlerini yavaşlattığını ileri sürmektedir. Aynı yağ virüslerin yayılmasını da yavaşlatır. Bir laboratuvar deneyi sandal ağacı yağının cinsel organlarda ve ciltte herpese neden olan virüslerle savaşta etkili olduğunu göstermektedir.

Yetiştirilmesi :  Tropikal bölgelerin dışında pek nadir yetişen sandal ağacı asalak bir bitkidir. Köklerinin beslenmesi için başka bir ağaca gerek duyar. Hafif gölgeden nemli su tutmayan ve verimli topraktan hoşlanır.

Hazırlanması ve Dozu :  Karın ve Göğüs ağrılarının tedavisinde uçucu yağı, 10 ml taşıyıcı yağa 3 damla ekleyerek seyreltilir. Ağrıyan eklemler bu karışımla ovulur.

Cilt enfeksiyonlarının tedavisinde uçucu yağı 180 ml  suya sadece birkaç damla eklenir ve günde 3 kere sorunlu bölgeye uygulanır.

Uyarılar : Bir hekime danışılmadan sandal ağacı uçucu yağı ağız yoluyla kullanılmamalıdır. Kullanıldığında da altı hafta aşılmamalıdır. Böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin çocukların, hamilelerin ve süt veren kadınların sandal ağacı yağını ağız yoluyla kullanmamaları gerekir.

Ökse Otu-Viscum Album

Özellikleri : Asalak şeklinde yaşayarak, köknar, ardıç, zeytin, ıhlamur, kavak söğüt gibi ağaçların yüksek dallarında yetişir. Kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları zeytin yapraklarına benzer ve ağaçları öz sularını emerek beslenir. Meyveleri nohut büyüklüğünde olup, etli bölümlerinde “visin” adlı yapışkan madde bulunur. Bu madde insanlar için ciddi anlamda zehirli olmasına rağmen kuşlar tarafından iştahla tüketilir. Yaprakları ve sapları zararlı değildir.

Önerilen Hastalıklar : Yüksek tansiyonu düşürür, sinirleri gevşetir ve sinir spazmlarını giderir. Damar sertliğine, damar çeper kireçlenmesine karşı kullanılmaktadır. Son araştırmalarla birlikte bazı kanser türlerinde, ökse otunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır. En önemli etkisi, kan dolaşımını düzenleyip, kalbi kuvvetlendirmesidir. Epilepsi hastalığında kullanılmaktadır. Menopoz dönemi sıkıntılarında etkilidir.

Kullanım Şekli ve Dozu : Orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya, yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ökse otu eklenir ve 10-12 saat demlenir, daha sonra süzülerek içilir. Yılda 6 hafta süren bir kür tavsiye edilir.

Yan Etkileri : Bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

ökse otu

ökse otu

Tags: epilepsi, sinir spazm giderici, sinirleri gevşetici, tümör küçültücü, Yüksek tansiyon düşürücü

Related posts