Abanoz Ağacı (Laburnum Anagyroides)

Özellikleri: Süs bitkisi olarakta yetiştirilir. Tedavide tohumları kullanılır. Ağacın yaprakları üçer üçer olup goncaları yoktur. Bodur ve çalımlısı abanoz ağacının meyveleri fasulye şeklinde ve koyu kahve renktedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir.
Tavsiyen edilen Hastalıklar: Tohumlarının sinirleri uyarıcı etkisi vardır. Kalp hastalıkları, çarpıntı, nefes darlığı, göz ağrıları gibi hastalıklarda kullanılması tavsiye edilir. İlaç sanayinde kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli: Tozları kaynatılarak elde edilen su ile yaşaran gözlere uygulanır.
Yan Etkileri: Zehirli bir bitkidir. Mutlak surette doktor kontrolünde kullanımalıdır.

Abanoz Ağacı

Abanoz Ağacı


Akhuş ağacı ( Betula Alba )

Özellikleri :Nemli topraklarda yetişen, yaprakları ilkbahar aylarında toplanıp kurutulan, meyvesi küçük bir ağaçtır.
Tavsiye edilen hastalıklar : Saçları gürleştirir, cilt hastalıklarında kullanılır. Böbrek taşını atar, idrar tutukluğunu giderir. Kalp çarpıntısı ve hipertansiyona iyi gelir. Ayrıca kanı temizleyip, tuz, üre ve ürik asidi kandan atar. Şişmanlığı önleyici olarak kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu : 10 gram yaprak 1 litre suda 20 dk kaynatılır. 1 saat demlendikten sonra 3-5 beş bardak içilerek 15-20 gün devam edilmelidir.
Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Zakkum (ağu ağacı)

Zakkum neye iyi gelir?

zakkum

Zakkumgiller familyasından, Akdeniz sahilleri boyunca hemen her yerde yetişen zakkum bitkisi; yurdumuzda Batı ve Güney Anadolu’da dere yataklarında bulunan bir bitkidir.

Boyu 5 metre kadar uzar. Kış aylarında yapraklarını dökmez. Sık dallıdır. Çiçekleri pembedir. Meyveleri kapsül şeklindedir. Ve en önemlisi Zehirlidir.

Yapraklarında reçine, tanen, glikoz, C vitamini ve oleandrin adında bir glikozit vardır. Kabukları ve tohumlarında da etkili maddeler vardır. Ev ilaçlarında kullanılmaması gerekir.

Zakkumun Faydası : Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir. Bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.

Sandal Ağacı Yağı – Santalum Album

Sandal ağacı santal olarak da bilinir. Başta Hindistan olmak üzere tropikal bölgelerde yetişen bu küçük ağaç parfümlerde sabunlarda ve tütsüler de kullanılan değerli bir yağ verir. Sandal ağacı özellikle doğuda uzun zamandan beri evlerde ve ibadethanelerde ki havayı temizlemek için kullanılmıştır. Buhurlu kamış olarak ya da lambada yakıldığında tatlı rahatlatıcı bir koku verir. Kerestesi de oymacılık da sıklıkla kullanılır.

Kullanılan kısımları : Sandal ağacının sarımsı renkli özodunu belli belirsiz bir kokuya sahiptir. Yılın her mevsiminde kesilse de en uygun zaman yazdır. Öğütülmüş sandal ağacı parfüm sanayisinde ve aromaterapide yaygın olarak kullanılır. Ağacın uçucu yağı birçok krem ve merhemin ana bileşenidir.

Bileşenleri : Sandal ağacı kırmızı renginin kaynağı olan ve santalen adı verilen bir pigment içerir. Uçucu yağı hoş kokusunu veren ve sakinleştirici özelliklere sahip olduğu düşünülen terpenler açısından özellikle de santalol bakımından zengindir. Sandal ağacı antiseptik ve antifungal işlevleri olan enfeksiyonla mücadele için bağışıklık sistemini harekete geçiren reçineler de içerir. Büzücü tanenlerinin antioksidan antibakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri vardır.

Tedavi amaçlı kullanımı : Sandal ağacının uçucu yağı uzun bir süre bel soğukluğu sistit ve benzeri idrar yolları iltihaplarına karşı tedavi olarak kullanılmıştır. Cilt hastalıkları ve akne için tavsiye edildiği bilinmektedir. Geleneksel Çin tıbbında yağ sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Bacaklarda ödemi önlemek için idrar söktürücü olarak hala sandal ağacı önerilir. Çinliler diş ve diş eti ağrıları mide sorunları ve migrene karşı ağrı kesici olarak bazen sandal ağacı kullanırlar. Santalol olarak bilinen terpenin karın ve göğüs ağrılarını hafiflettiği düşünülmektedir. Sandal ağacı kokusu zihni rahatlattığı ve Budist manastırlarda meditasyonu kolaylaştırması için kullanıldığı bilinmektedir. Sandal ağacının kanserle mücadele özellikleri de olabilir. Amerika’da yapılan bir araştırma bu yağın cilt tümörlerini yavaşlattığını ileri sürmektedir. Aynı yağ virüslerin yayılmasını da yavaşlatır. Bir laboratuvar deneyi sandal ağacı yağının cinsel organlarda ve ciltte herpese neden olan virüslerle savaşta etkili olduğunu göstermektedir.

Yetiştirilmesi :  Tropikal bölgelerin dışında pek nadir yetişen sandal ağacı asalak bir bitkidir. Köklerinin beslenmesi için başka bir ağaca gerek duyar. Hafif gölgeden nemli su tutmayan ve verimli topraktan hoşlanır.

Hazırlanması ve Dozu :  Karın ve Göğüs ağrılarının tedavisinde uçucu yağı, 10 ml taşıyıcı yağa 3 damla ekleyerek seyreltilir. Ağrıyan eklemler bu karışımla ovulur.

Cilt enfeksiyonlarının tedavisinde uçucu yağı 180 ml  suya sadece birkaç damla eklenir ve günde 3 kere sorunlu bölgeye uygulanır.

Uyarılar : Bir hekime danışılmadan sandal ağacı uçucu yağı ağız yoluyla kullanılmamalıdır. Kullanıldığında da altı hafta aşılmamalıdır. Böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin çocukların, hamilelerin ve süt veren kadınların sandal ağacı yağını ağız yoluyla kullanmamaları gerekir.

Sakız Ağacı

Sakız Ağacı

Pistacia lentiscus

Özellikleri : Kış aylarında yapraklarını dökmeyen ve yaklaşık 4 metre boyuna kadar gelebilen çalı görünümünde bir ağaçtır. Genellikle Akdeniz kıyılarında yetişir. Küçük ve kırmızı renkli meyveleri olan sakız ağacı antepfıstığıgiller familyasındandır. Meyveleri olgunlaştıkça siyaha döner. Gövdesinden ve dallarından sakız elde edildiği için bu isimle anılmaktadır.

Önerilen Hastalıklar  : Tükürük salgısını arttırdığı için, çene kaslarını kuvvetlendirir. Ayrıca midenin daha sistemli ve düzenli çalışmasını sağlar.  Bitkinin haşlanması ile vücudun yıkanması suretiyle yaralar iyileşir. Diş etlerini kuvvetlendirir. Karın ağrılarına iyi gelir. İshali keser.

Kullanım Şekli ve Dozu : Ağaçtan çıkan sakız çiğnenerek etki alınır.

Yan Etkileri : Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

sakız ağacı

sakız ağacı

.