Baldıran – Ağa Otu

Özellikleri ve Kullanıldığı Yerler: Maydanozgiller familyasından olup, rutubetli yerlerde yetişen tehlikeli ve çok zehirli bir bitkidir. Ancak doktor tavsiyesi ile kullanılır. Kökü ve yaprakları kullanılır.
baldiran-aga otu
Yararları ve Faydaları:

a) Boyu iki metreye kadar uzar. Haziran aylarında beyaz çiçekler açar. Yaprakları büyük, gövdesi kalın, saplarının alt kısımları erguvan rengindedir. Kötü bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. Baldıran otunun Öz kısmında bulunan öldürücü zehirli maddenin en fazla 1 gramı dahi büyük yaşlardaki bir insanı öldürecek kadar etkilidir. Ayrıca solunum yollarını felç eder.
Baldıran – Ağa Otu İki çeşit olarak yetişir: Büyük baldıran ve küçük baldırandır. Tıp alanında büyük baldıran kullanılmaktadır.

b) Küllerini saçlara ve saç diplerine sürütürse saçlar gür ve canlı olur.

c) Çay şeklinde kaynatılıp düzenli olarak içilmeye devam edildiği zaman göğüs ve akciğerde bulunan kan, safra, balgam ve sevdayı temizlemesinde yardımcı olur. Göğüs ağrılarına, öksürüğe, nefes darlığına, idrar söktürmeye çok etkili ve faydalıdır.

d) büyük baş hayvanların bacak kemikleri içerisindeki ilikleri ile macun şekline getirilip lapa şeklinde başa sürüldüğünde baş ağrılarına çok iyi gelir ve ağrıyı keser.

e) Kaynatılarak lapa şeklinde vücutta meydana gelen şişliklerin üzerine konursa şişliği çabucak indirir ve ağrıyı dindirir.

f) Baldıran otunun diğer bir özelliği de tetanos hastalığı, siyatik ,Romatizma, atardamar kireçlenmelerine ve prostat hastalıklarına karşı etkili ve tedavi edici ilâç olarak da kullanılabilir. Ayrıca ilâç yapımı için ilaç sanayisinde de kullanılabiliyor.