Biberiye Yaprağı ( Rosmarinus Officinalis )

Özellikleri : Kış aylarından 1 metre yüksekliğe çıkan ve yapraklarını dökmeyen koyu mavi renkli çiçekli, çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı akdeniz bölgesidir. Genellikle Güney anadolu illerinde yetişmektedir. Hoş görünümlü ve hoş kokulu bir bitkidir. Bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarakta kullanılmaktadır. Ayrıca banyolar da ve aroma terapilerde de kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar : Sağlık açısından son derece faydalı olan bu bitki, güzelleştirici özelliğinin yanı sıra unutkanlık, başağrısı, sinirsel gerilme gibi bir takım ruhsal şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Mide ve bağırsakların uyarılmasında özellikle sindirim konusunda yardımcı olur. Yunanlıların konsantrasyon ve hafıza gücünü arttırmak amacıyla bilgilerin başlarına biberiye çelenkleri taktıkları bilinmektedir. Kadınların aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür. Saç köklerini uyararak erken saç dökülmelerini önler. Göğsü yumuşatıp zihni açar. Böbrek ve mesane hastalıklarında etkin rol oynar.
Kullanım şekli : Demlenerek kullanılır. Yazın bitkinin çiçek açtığı zamanlar tıbbi etkisinin en yüksek olduğu zamanlardır. Yaprakları ve ince gövdeler gölgede kurutulur. 1 litre kaynar su içerisine atılan yaprak ve sürgünler 2 saat bekletildikten sonra süzülür ve yemeklerden önce günde 3 defa bir bardak içilebilir.
Yan etkileri : Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Uyku kaçırdığı için gece içilmesi tavsiye edilmez. Hamile olanlara tavsiye edilmez ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli kullanmaları önerilir.
biberiye-sb

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.