Beyaz Lahana

Beyaz lahana neye iyi gelir?

Lahanada bulunan B, C ve E vitaminleri, magnezyum, potasyum ve demir  mineralleri bağışıklık sistemine iyi gelir. Beyaz lahana sebzesi kanser hastalıklarından korunmak için ve zayıflamak isteyenlere çok faydalıdır.

Vücuttaki toksik maddelerin bünyeden dışarı atılması için harika bir bitki olan;

beyaz-lahana-neye-iyi-gelir
Çiğ beyaz lahana

BEYAZ LAHANANIN YARARLARI :

  1. Yüksek antioksidan özelliği nedeniyle kış hastalıkları ve kanseri önlemeye kadar çeşitli yararları olan beyaz lahana serbest radikallere karşı kuvvetli bir savaşçıdır.
  2. Karaciğer yağlanması ve obeziteye iyi gelen beyaz lahana; Bağırsak, mide, prostat ve akciğer kanseri gibi kanser çeşitlerine karşı bedeni toksinlerden arındırmak ve korumak için ideal bir bitkidir.
  3. Beyaz lahanayı çiğ olarak yemek veya lahana suyu içmek idrar söktürmeye iyi gelir.
  4. Haftada 2 gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek ise toksin atmak için çok yararlı.  (Yoğun bir C vitamini deposu olan beyaz lahananın anti-toksin özelliğini korumak için uzun süre pişirmemeli, taze olarak yemelisiniz.)
  5. Lahanada bulunan Kükürt maddesi bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, hastalık halinde iyileşme süresini kısaltır.
  6. İçeriğindeki kükürt nedeniyle gastrit ve ülsere karşı koruma sağlarken, besinlerin hazmına iyi gelir.
  7. Yapısındaki zengin lifler ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruma sağlayarak, hem tok kalmaya hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasına fayda sağlar. (Kabızlığa iyi gelir. Özellikle çiğ lahana bağırsakların hareketlendirilmesine yarar.)
  8. 100 gramı lahanada düşük kalori içeren (25 kalori) beyaz lahana zayıflamak iyi bir sebze. Zayıflama diyetlerinde salata, zeytinyağlı sebze yemeği veya lahana çorbası (hem vücuttan sıvı atılmasını, tok tutucu özelliğ çorba ile daha iyi sonuç veriyor) şeklinde tüketilebilir.
  9. Sahip olduğu Beta-Karoten, vücutta A vitaminine dönüştüğünden dolayı göz sağlığına yararlı olan lahana sayesinde meydana gelen A Vitamini gözleri kuvvetlendirir. Gece görme yeteneğini arttırır ve gözlerin yaşlanmasını önlemeye iyi gelir.
  10. Kükürt sebebiyle egzama, sedef gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında ve akne tedavisinde yararlıdır. Akne engelleyen, zehirli maddelerin ciltten arındırılması (toksin atıcı) özelliğiyle engellemek suretiyle cilt güzelliğine katkıda bulunur.
  11. Ca, P ve Mg mineralleri içeren beyaz lahana, kas ve kemik sağlığına iyi gelir. İçindeki kalsiyumun yararı sayesinde (Otuz yaşına kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır) yaşlılıkta daha sağlam bir iskelet ve kemik yapısına sahip olursunuz.
  12. İçindeki Potasyum yüksek kan basıncına karşı etkili olup, yüksek tansiyona ve kalp damarlarının tıkanmasını engellemeye yararlı olduğundan dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı hem korur hem de kalp hastalığına iyi gelir. (Bu mineralleri yitirmemek için pişirme suyunu dökmek yerine çorbasını yapın veya suyunu içerek tüketin.)
  13. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle toksinlerin vücuttan atılmasın yararyan beyaz lahana selülit tedavisinde faydalıdır. Düzenli olarak lahana suyu içmek veya çiğ lahana salatası yemek selülitlerin azalmasına iyi gelir.
  14. Kadınların adet dönemlerinde oluşabilen hormonal kökenli ödemlerde beyaz lahana suyu ya da çorbası içmek ödemin bünyeden atılmasına iyi gelir.
  • Pişmiş lahana yemeği olarak veya çiğ olarak yemeyi sevmeyenler için lahana turşusu iyi bir seçim olarak tavsiye edilir.

BEYAZ LAHANA TURŞUSU NEYE İYİ GELİR?

Lahana turşusunun muazzam bir antioksidan özelliği vardır. Yalnız evde lahana turşusu kurarken tuz yerine sirke kullanmalısınız. Bu sayede fermantasyon (mayalanma) esnasında kazanacağı probiyotik özelliği nedeniyle kış mevsimlerinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Çünkü probiyotikler, bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve dolayısıyla hastalıklara karşı korunmaya yarar.

Arananlar:

  • lahana suyu neye iyi gelir
  • çiğ beyaz lahananın faydaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.