Ayva

Özellikleri ve kullanım Alanları: Gülgiller familyasından olup bol vitaminli bir meyvedir. Meyveleri taze yendiği gibi kompostosu ve reçeli de yapılır.

Yararları – Faydaları:

a) İyisi ekşi olan ayva çekirdeğidir. Boğazdaki ağrıları, gıcık ve kızartılan geçirir. Ciğere çok faydalı ve hararet teskin edicidir.

b) Ayva çekirdeğinin iki dirhemi (7,5 gr.) dövülüp, nöbet şekeri ile haplar yapılarak emilse şiddetli öksürüğe faydalıdır.

c) Ayvanın tüylü kabuğu kesik kanamalarında kanı dindirici alarak kullanılır.

d) Meyvesinden yapılan komposto ishali keser, kalbi güçlendirir, ağız kokularını alır.
ayva
Ayvanın Bir Başka Faydaları ve Özellikleri:

Ayvanın Pembe çiçekleri ilkbaharda tek tek ve büyük büyük açar.
Asıl yetiştiği bölgeler iran ve Türkiye’dir. Türkiye’de genellikle Marmara bölgesinde, izmir, Ankara, Antalya, Manisa ve Zonguldak’ta yetişmektedir. Türkiye’de bir çok çeşitleri vardır bunlardan bazıları: Ekmek, Karaali, Limon, Şekerpare, Misket, Tekkeş, Demir ve Sandık ayvaları gibi çeşitleri vardır.
Ayvayı çiğ olarak yenildiği gibi konserve, reçel, komposto ve tatlı yapılarak da yenilebilir. Çiğ yendiği zaman insanlarda bir tıkanma hissi uyandırır, ekşiliği ve burukluğu ile dikkat çekmektedir.

Ayvanın yaprakları, meyveleri ve çekirdekleri şifa verir ve çok faydalıdır.
Meyve ve yaprakların bileşiminde protein, karbohhidrat ve birçok vitamin ve mineraller mevcuttur.
Ayvanın yaprakları kaynatılıp pekmezle tatlandırılıp içildiği takdirde, uykusuzluğa ve sinirlerin yatışmasına çok fayda sağlar; yapılan bu içecek yine, ishalin kesilmesine ve yüksek ateşin düşürülmesinde çok fayda sağlar.

Ayvanın çekirdekleri Su ya da sütle kaynatılıp içilirse göğüs tıkanıklığına ve öksürüğün kesilmesine çok faydalıdır.
Kaynatılan çekirdekler boğazı yumuşatır, deriye sürüldüğü zaman egzama ve çatlakları tedavi eder faydalı olur.
Ayvanın çiğ yenmesi halinde ishali keser,
Ayvanın şifa verici faydaları modern tıpta dahi kabul edilmiştir.
Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, bu şifalı meyva, sürekli kabız olanlara ve yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilmez zararı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.